timm skrev:Är det någon som använder denna och vet hur den håller temp?
Jag köpte en annan 25L vattenkokare för ändamålet, men den är ruskigt dålig på att hålla temp. Måste kontrollera med separat termometer och höja/sänka värmen hela tiden.
Funderar därför på om det är värt att köpa den från Grainfather eller om det är samma sak med den.
JAg har köpt den, och använt den en gång.
Kom ihåg: Kvar i tunnan under kranen är 1,5 Liter, som man ej får ut med tunnan stående vågrätt.
--------------------------------------------------------
TEST:
Hällde i 11 Liter 52-gradigt vatten från kökskranen.
Hällde av 0,5 Liter för att få 9 Liter effektiv mängd, och ställde in cirka 76 grader.
Tid för uppvärming: cirka 12 minuter.
Kontroll med termometer efter omrörning: 79-80 grader.
Vred ned termostaten något.
Kontroll med avtappning av några Liter, temperatur: 71 grader.
----------------------------------------------------------------------------------
Ökade termostaten: Den står med strecket mitt i "8:an" av 80-gradersmarkeringen".
Det ger 76 grader direkt efter uppvärmning.
Sedan sjunker temperaturen efter 10 minuter ned till 73 grader.
----------------------------------------------------------------------------------
Ökade termostaten: Den står med strecket mitt emellan "8:an" och "nollan" av 80-gradersmarkeringen".
Det ger 77 grader direkt efter uppvärmning.
Sedan STIGER temperaturen efter 5 minuter upp till 78 grader!
Efter totalt 10 minuter: 75 grader.
Värmning startade efter totalt 19 minuter.
Temperaturen var då 73 grader.
Direkt efter uppvärmning: 76,5 grader.
Efter 5 minuter: 76 grader.
Efter 18 minuter: 72 grader.
--------------------------------------
Kort sagt: Temperaturen varierar en del, då utrustningen väl egentligen är avsedd att hålla tevatten varm på caféer, etc. utan att ha laboratorieklass:-)
Men genomsnittligt så hamnar man ändå inom godkänt temperaturområde.
Den väldigt smidiga hanteringen med att hälla i 52-gradigt vatten från kökskranen, och sedan glömma bort det hela är klart mycket bättre än att försöka hålla lakvatten vid rätt temeperatur på en köksspis från 1970:-( Ja, jag har försökt, det var en mardröm.
Med tunnan ovanpå en ölback på köksbänken, och en silikonslang på tappkranen så blir det hela mycket trevligt.
Om man är väldigt kinkig med lakvattentemperaturen, så får man väl mixtra med kalla/varma vattentillsatser.
Det tänker jag inte göra i första taget.