Lättare Humleavskiljning

Diskussioner och annat om bryggverk från Camurri, tex http://www.camurri.it/en/portfolioentry ... -mod-cb-50

Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp

Kategoriregler
Om det inte handlar om Camurri så hör det inte hit.

Lättare Humleavskiljning

Inläggav Leon » tisdag 2015-06-23 15:23

Tjenare alla bryggvänner!

Tänkte dela med mig av en bra upptäckt.

Vi bryggde en trevlig sommar-ipa för en vecka sedan och när vi kylt ned vörten till 20grader så har vi vanligtvis hällt i jäshinkarna rätt omgående via chinoisilen.

Men denna gång så stod maten klar, och vi bestämde oss för att pausa där och fortsätta efter maten. Så vi la på locket och gick och åt.
När vi kom tillbaka ca 40min senare så hade väldigt mycket utav böset lagt sig i botten under kranen och vi behövde inte en enda gång tömma chinoiasilen, och vörten kom ut gyllengul och fin.

Så ibland så tjänar man på att ha lite tålamod :D
Användarvisningsbild
Leon
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 72
Blev medlem: torsdag 2015-01-08 14:26
Ort: Örebro

Re: Lättare Humleavskiljning

Inläggav klasvegas » tisdag 2015-06-23 16:17

Det låter ju smidigt. Men samtidigt så borde det ju vara en viss risk med bakterietillväxten?

http://www.lund.se/Global/F%C3%B6rvaltn ... 3%A4xt.pdf
klasvegas
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: måndag 2014-09-22 20:07

Re: Lättare Humleavskiljning

Inläggav Leon » tisdag 2015-06-23 16:27

Om man precis kokat vörten och kylt ned den snabbt så borde det inte finnas så stor fara då det inte borde finnas så mycket bakterier som överlevt den biten. men risker finns det ju alltid, och jag är ingen specialist direkt...

"living on the edge" :)
Användarvisningsbild
Leon
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 72
Blev medlem: torsdag 2015-01-08 14:26
Ort: Örebro

Re: Lättare Humleavskiljning

Inläggav Judgecc » tisdag 2015-06-23 17:40

Leon skrev:Om man precis kokat vörten och kylt ned den snabbt så borde det inte finnas så stor fara då det inte borde finnas så mycket bakterier som överlevt den biten. men risker finns det ju alltid, och jag är ingen specialist direkt...

"living on the edge" :)

Vanligt förfarande bland Bm bryggare med kylspiral, kyler med pumpen på så det går fort. Även locket på så gott d går. Lät min apa vila kanske 10min efter kylning. Aldrig haft så fin vört som i BM..
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Lättare Humleavskiljning

Inläggav Skogsvaktaren » torsdag 2015-06-25 19:38

Judgecc skrev:[quote="Leon"]Om man precis kokat vörten och kylt ned den snabbt så borde det inte finnas så stor fara då det inte borde finnas så mycket bakterier som överlevt den biten. men risker finns det ju alltid, och jag är ingen specialist direkt...

"living on the edge" :)

Vanligt förfarande bland Bm bryggare med kylspiral, kyler med pumpen på så det går fort. Även locket på så gott d går. Lät min apa vila kanske 10min efter kylning. Aldrig haft så fin vört som i BM..[/quote]
Då körde du väl med pellets.

Skickat från min GT-I9505 via Tapatalk
Skogsvaktaren
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 55
Blev medlem: onsdag 2014-07-02 15:06
Ort: Gefle

Re: Lättare Humleavskiljning

Inläggav Judgecc » torsdag 2015-06-25 20:11

Ja absolut..
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås


Återgå till Camurri

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster