av LasseKongo » fredag 2015-09-18 20:10
Ok gott folk, då har vi kört första dubbelmäskningen i BM, och resultatet var över förväntan tycker jag.
Körde med receptet från första posten, moddad för Braumeistern, och med den metoden jag nämnde där. Skruvade ner Brewhouse eff. till 70% och mash eff. till 79.1%, troligen en del för högt, men då jag inte har en aning får jag justera innan kok. Tog sin modiga lilla tid, men så mätte jag perverst många gånger och gjorde mig ingen brådska.
Förutsättningar:
* 25 liter mäskvatten
* 8.15 kg malt
* 9 liter lakvatten
* 1.077 förväntad OG
* 1.071 förväntad preboil gravity
* Vattenbehandlade för 4kg malt / 25 liter vatten
Mäskomgång 1
* Vatten PH = 5.3
* ~4kg malt
* 4.5 liter lakvatten
* 60 min. mäsk @64C
* SG efter lakning = 1.037 (Känns rimligt 1.071 / 2 ~=1.035)
* End of running gravity = 1.027
Mäskomgång 2
* Vatten PH = 5.3
* ~4kg malt
* 4.5 liter lakvatten
* Pre-boil volume = 28.5 liter
* 60 min. mäsk @64C
* SG efter lakning = 1.067 (4 pinnar under beräknat, mash efficiency enligt Beersmith ~=75%)
* End of running gravity = 1.042
* Adderade 230g DME för att kompensera för den lägre effektiviteten.
Kok
* 60 min
* 24 liter postboil, förväntat 26 liter. (Humlen tar en del, men 2 liter ?)
* Mätte efter nerkyling, OG = 1.070 (Va fan, 2 liter för lite och 7 pinnar under beräknat. Kliade mig i huvudet)
* Tog ut ett prov till, lät klarna 1 timma. Mätte igen, OG =1.076 (Jäkligt nära, men med tanke på att det saknas 2 liter borde det vart mer ?)
Noteringar / förbättringar
* Skruva ner effektiviteten i Beersmith
* Mäska med lite mindre vatten (23 liter ?), laka mer, framförallt i mäskning nr. 2
* Ändra lakning till 40/60% för resp. mäskning för att få ut mer.
* Råkade sänka tempen mellan mäskningarna för mycket, Braumeistern börjar dock räkna ner tiden direkt när programmet återupptas, trots att det är 15C för låg temp. Nästa gång kör jag 2 separata program med mäskning istället.
* Borde gå att mäska 45 min / omgång för att spara tid ?, det är ju inte mycket malt per omgång direkt.
Totalt sätt är jag nöjd, fick rätt bra effektivitet. Skall nog göra en ny equipment profile i Beersmith för dubbelmäskning, med den lägre effektiviteten.
Brygger med Braumeister 20l