Karl R skrev:ah, nu inser jag det hela.
Tack för det, Gnoff
men sen, din sista passning, förstår jag inte riktigt vad du menar.
Visst är det så att temp/pH totalt inte ska nå upp till över 78grC/pH 6,0. men samtidigt, häller du kokande vatten uppifrån för att nå till 78 så bör ju åtminstone en del av bädden komma över det temp initialt. Edit:alltså i ditt första inlägg i tråden
Två olika saker, det första var att jag inte trodde man menade lakvatten.
Där lär man kunna hälla ner kokande vatten om man menar att snabbt få upp temperaturen på hela mäsken till 75 grader och vill ha det extra vattnet.
Det andra var inte riktat till dig utan mer en parantes som jag lät ligga kvar i samma inlägg. Nämligen att en del jagar ursunnigt för att få absolut rätt temperatur och pH på sitt lakvatten, men glömmer bort att det inte är lakvattnets pH och temperatur man skall få "rätt" utan den temperatur och pH som mäsken håller under lakning. Om mäsken/lakbädden sjunkit rejält i temperatur kan man exempelvis laka med högre temperatur vatten än 78 grader, så länge som temperaturen på vätskan som omger malten i mäsken inte stiger över 78 grader.
Visst skulle man även här kunna hälla på kokande vatten, men då borde lakbädden vara rejält mycket svalare än detta vatten, då har man nog missat någonting i mäskningen istället.
Så för att förvirra det hela ännu mer, om du håller ditt lakvatten på 78 grader så lär du iallafall inte med vattnet du tillför värma upp lakbädden över 80 grader.