martinb skrev:Nu får ni ta och skapa en ny tråd för detta, gärna allmänt under Föreningen SHBF där ni kan diskutera huruvida ni ansera att DK ska ställa "krav" på att man ska följa typdeffar eller inte.
Som parentes till detta om att OG är fast och FG är flytade har troligtvis två orsaker:
1. Nån glömt sätta fast värde i koden, kan åtgärdas till SM 2018
2. En bryggare som ämnar att brygga efter en stiltyp kan alltid späda sin vört innan jäsning för att landa på max OG men kanske inte kan kontrollera lika enkelt jästens framfart i vörten.
Sådär, fuska nu inte och skriv in medvetet felaktiga OG i registeringen.
För att förtydliga är det ju hur man skall se på dessa krav. Hur man skall tolka typdefinitionens betydelse i SM. Skall man tolka det som att öl som inte är typriktiga inte får ställa upp, eller skall man tolka det som öl som inte är typriktiga skall inte få höga poäng. Bägge tolkningarna är ju att det är ett krav på att vara typriktig, men bara det att det är olika konsekvenser av att inte vara det.
Om man nu ser på möjligheten att kunna anmäla ett öl som faller utanför intervallet på OG (eller FG) för den delen så kan man ju fråga sig varför just dessa faktorer skall vara så viktiga för möjligheten att anmäla en öl till SM? Man kan ju fortfarande anmäla suröl som inte är sur, väldigt grumlig pilsner och rökstinkande veteöl. Det är inte något man kommer få många poäng på, men systemet hindrar ju inte en att anmäla ett sådant öl - det rör sig om grovt typ-oriktiga öl.
Tittar man sedan på det som framförts att det kan vara svårt för domare (eller någon annan) att uppfatta att ett öl har för högt OG (med sinnena) så verkar det ju märkligt att man fäster så stor vikt vid denna faktor, samtidigt som man i anmälningssystemet släpper igenom mycket grövre typ-oriktighet.
Att folk skulle missbruka sånt genom att tänja på gränsen för OG genom att få en fördel skulle ju bara funka ifall man gör det till sådan grad att det blir urskiljbart med domarnas sinnen. Sådan avvikelse tycker jag att domarna borde kunna märka att det för ölen utanför typdeffen och ge lämpligt poängavdrag för istället för att premiera.
Jag tycker snarare om man skall göra en förändring så kan man ju ta och slopa kontrolllen av OG till framtida tävlingar. Just ett hårt krav på att ifyllt OG skall hålla sig inom gränserna för typdeffen uppmuntrar ju snarare till att fylla i ett fiktivt värde inom gränserna (vilket är fusk) snarare än att ange ärligt värde.
Som påtalats för att komma tillrätta med att folk lämnar in öl för att få feedback kan man ju kombinera formuläret för inlämning till tävling och anmälan för bedömning av medlemsöl. Man gör då bryggaren medveten om att han kan få bättre feedback till lägre pris om det är bara feedback man är ute efter.
För övrigt att det kan vara svårt att kontrollera vissa aspekter av bryggningen är egentligen ingen anledning till att bortse från den eventuell inverkan dessa får på det färdiga ölet, iaf i den mån man kan urskilja skillnaden. Om ölen har brister eller typ-oriktighet pga av saker som är svåra att kontrollera så tycker jag man likväl skall få poängavdrag för dessa.