Jag ska försöka göra ett temperaturtest och kanske pH test. En viss effekt finns säkert, och det vore ju bra att ha kolla på det.
Hittils har jag jobbat vid ungefär rumstmep, men jag har inte mätt tempen exakt. Ska prova en lite varmare, samt en kylskåps kall lösning och se hur mycket det skiljer.
Det behövs göra mer tester... jag gjorde några... men nu har jag slut på stickor igen...
Jag hade bara stickor att göra två mätningar vid varje temperatur, och då kan jag konstatera att det fanns en liten indikation... ca 4% per grad att lägre temperatur gav högre utslag... men skillnaden var så liten att variationen inte är statistikst signifikant när jag bara tog två mätpunkter per temperatur...
Resultatet är iallafall (en glukoslösning i kranvatten)
T Avläst väre
13,9 18,0
13,9 18,3
snitt 18,15 +/- 5 %
23,3 17,9
23,3 16,7
snitt 18,1 +/- 5 %
41,3 17,1
41,3 16,8
snitt 17,3 +/- 5%
För att undvika fel kan man säkrast se till att provet har rumstemperatur vid mätning.
När jag får flera stickor måste desta testas igen med en större mätserie.
Ett stor nackdel med denna mätare även om den i princip tycks de trevliga värden... är att det krävs en mindre mätserie för att råda bot på slumpmässiga fel... som tycks finnas....
Felet i ett enskild värde är ca 11% och det är inte acceptabelt om det ska vara användbart för vört. För öl är det dock inte lika kritiskt.
/Fredrik