Hej
Så fort jag hittar/kommer ihåg ska jag köpa pripps light och falcon ale så
ska jag mäta.
Det är brist på ölen och inte brist på stickor som är problemet.
Hur kan du konstatera att det är glukos i ölet.
Det är en gissning enligt följande logik:
Jag har mätt med min mätare och får en mycket högt värde (ca 70 mmol/liter) som enligt antagande återspeglar mängden reducerbart socker.
När jag nu relaterar detta värde med restextraktet som alltså inte rimligen är högre än MAX 2% (dvs RE = 2P), eftersom på burken står det 1.5 g kolhydrater per 100g, och det är MAX 0.5% proteiner i ölen så inser man att 2% dextriner omöjligen kan ge ett sådant högt reducerande värde.
Nu kanske det blir lite väl tekniskt, men det reducerande värdet för olika socker beräknar jag enligt följande.
socker mmol/l/gram/liter
(fructose och sucrose ger 0 utslag på detta mätare.)
glucose 5,56
maltose 2,92
maltotriose 1,98
ej förjäsbart socker och dextriner bör ligga melan 0,5-1 beroende på molekylvikten, eftersom restdextrinernas sammansättning också kan variera, men bara rimligen inom vissa gränser.
Detta baseras på antalet reducerande funktionella grupper per sockermolekyl. Tex glucose som har molmassa 180 gram/mol, ger alltså 1/180 mol/g/liter = 5.556 mmol/g/liter reducerande. De övriga värdena tas fram på samma sätt.
Man kan utgå ifrån de linjära dextrin kedjorna är kortare än kanske 12 glukos enheter.
Amylose bildar ju en sorts spiraler, och om spiralerna går tre varv eller längre så tros de ge djupt blå stärkelse färgningen med jod. 2-3 varv så kan de ge röd/lila färgning och 1-2 varv gul-brun färg. Lägre än så, ingen färg alls. Detta eftersom den mekanism som antagligen ger färgen bygger på att jod/jodid komplexet liksom lägger sid inuti stärkelse/amylose spiralen. Och är dextrinerna så korta att det inte blir mer än fragment av spiraler blir det inte heller någon färgning.
Men det luriga är att det finns grenade limit-dextriner kvar i vörten som gör att storleken på molekylerna kan gå upp, utan att man har stärkelse färgning. Och dessa grenare amylopektin molekyler här även bara en reducerande ände i ena änden av kvisten och därför ger de troligen ännu mindre utlsag i reducerande socker mätningen.
Värdena ska tolkas som att 1P glukos = 10 gram per liter ger ett utslag på 55,6 mmol/liter.
Men ledninge av detta ser jag den enda lösningen på detta pussel att pripps light innehåller väldigt mycket glukos. Glukos är det enda jag kan se som ger ett sånt högt förhållande mellan reducerande socker koncentration och restextrakt.
Alternativt att jag har gjorde någon riktig groda någonstans som jag inte ser själv, eller så innehåller ölen något annat (konstigt?) som ger utslag likvärdigt med reducerande socker.
Om jag skulle göra en lågalkohol öl så skulle jag se till att det blev
mycket dextrin istället för glikos, då skulle min mätare visa lågt värde.
Jag håller med dig, fast pripps light är ju både en lågalkohol öl OCH en lågkaloriöl, och i det läget är man ju bakbunden eftersom... mer dextriner = mycket kalorier. Så utmaningen är dubbel, dvs göra en öl som smakar något, som är både låg på alkohol OCH låg på kolhydrater.
Genom att tillsätta socker, får man ju mer sötma per kalori, och kanske kan det väga upp det låga dextrininnehållet??
Det är dock bara min teori som grundar sig på dessa mystiska värden. Det vore mycket intressant att komma till insikt om hur det ligger till. Om det stämmer så visar de ju prov på hur användbar mätaren faktiskt man vara! Och om det inte stämmer så är det en möjlighet att ta reda på varför.
Reducerande värdet avslöjar vilken typ av kolhydrater det är.
/Fredrik