-----Original Message-----
From: FamiljenBjörling [mailto:018PUNKT592029PÅteliaPUNKTcom]
Sent: den 17 maj 2006 22:05
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: RE: humle pellets
*** Brev nr. 12104 till Bryggaren skickat av Familjen
Björling <018PUNKT592029PÅteliaPUNKTcom> ***
Erik!
Detta låter ju för bra för att vara sant! Är det riktigt
skulle det förenkla avslutningen av vörtkoket avservärt.
Du märker ingen större skillnad. Har du låtit andra göra
jämförelser av öl bryggda på ena och andra sättet?
Finns andra bryggare med samma erfarenheter?
Hjalmar Björling
----- Original Message -----
From: "ErikRönnqvist" <erikPUNKTronnqvistPÅivabPUNKTse>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Tuesday, May 09, 2006 6:06 PM
Subject: [Bryggaren] RE: humle pellets
*** Brev nr. 12070 till Bryggaren skickat av Erik Rönnqvist
<erikPUNKTronnqvistPÅivabPUNKTse> ***
Jag har sedan några år slutat sila ifrån både druv och humle.
Jag använder alltid pellets. Jag kyler med kopparspiral i
kokkärlet och häller sedan ner hela innehållet, inklusive
druv, humle och allt annat, i jäshinkarna.
Därefter tillsätts jästen och vörten syresätts. Jag har
faktiskt inte märkt någon smakskillnad om jag silar bort druv
och humle eller inte. Allt "skräp"
lägger sig snällt på botten några dagar efter jäsningens
slut. Inga öl har heller lidit av grumlighet, åtmisntone inte
mer än då jag silade bort allt "skräp". Naturligtvis kan jag
ibland få lite köldgrumling i starka och ljusa öl, men annars
brukar ölen vara i det närmaste kristallklara.
Jag brukar använda irish moss i koket, men jag har även
provat utan och har inte märkt någon större skillnad.
/Erik Rönnqvist
-----Original Message-----
From: peter_anderssonPÅchelloPUNKTse [mailto:peter_anderssonPÅchelloPUNKTse]
Sent: den 9 maj 2006 13:37
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] humle pellets
*** Brev nr. 12067 till Bryggaren skickat av
peter_anderssonPÅchelloPUNKTse
***
hejsan.
jag funderar över när jag kokar vörten, hittills har jag
bara använt
mig av humlekottar. de är inte svåra att sila av, nu har
jag tänkt att
prova på pellets. Det löser sig som ett grums kan jag tänka
mig, hur
blir jag av med det så att det inte blir något kvar i ölen efter
jäsning och hela processen?? jaag fattar bara inte, ska jag
sila med
en saft sil eller ??
hälsningar
peter