Vad kan jag ha gjort för fel

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Vad kan jag ha gjort för fel

Inläggav uffe_i_falköping » söndag 2006-02-12 01:00

Jag har prövat en delmäskning som jag har en hel del frågor på.

Först, varför rekomenderas det mindre (relativt mängden malt) med lakvatten
när man gör som delmäskningschemat föreslå än det som används när man
helmäskar? Är det "rätt" att mäska in med tre vatten och tvätta ur med 2
liter i sitt durkslag (900 gram malt)?

Jag gjorde detta men fick ett väldigt lågt OG. Jag undrar nu vad jag kan ha
gjort för fel.

Krossningen av malten, hur påverkar den? Jag höll först på att kvadda
brödkaveln men övergick snart till att använda mortel. Resultatet blev ojämn
krossning. Allt från väldigt fint pulver till okrossade maltkorn. Okrossat
känns som om det hämmar sockeromvandlingen medan pulver känns som det
fortfarande borde gå bra men att det skapar problev vid själva lakningen.
Stämmer detta?

Givetvis kan det vara fel på min hydrometer. Hur kan man kalibrera den? Kan
man i förväg veta vilket OG man får om man tar 5 dl vatten och 1 dl
maltextraktpulver av en viss sort? Vanligt 20gradigt vatten, vilket värde
ska det ha? 998 tror jag, stämmer detta?


Det OG jag mätte upp var 1022, kan man hoppas på att jäsa ut den till
1008-1013 eller kan den jäsas ut ännu mera?



/Uffe

***************************************************
Den som har längst e-postadress när han dör vinner
The one with the longest e-mail adress when he dies wins
uffe_i_falköping
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 87
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: Falköping

Vad kan jag ha gjort för fel

Inläggav Bosse Bergenståhl » måndag 2006-02-13 01:00

Ditt låga og kan mycket väl bero på den dåliga krossningen. Det kan
också bero på hur du mäskade. 65-68°C i en halvtimme bör behövas för
att man ska vara rätt säker på att all stärkelse har försockrats. INTE
varmare än så, då förstörs enzymerna som bryter ned stärkelsen till
socker.

Om du har tillgång till en mixer: strila över lite vatten över kornen.
Blanda runt ordentligt så de blir hyggligt jämt funktade. Låt dem dra
en stund, typ en kvart. Kör lite åt gången sedan i mixern, bara några
snabba slag, inte för länge. Fuktiga skal är mjuka och klarar knivens
framfart mycket bättre.

Hydrometern kollar du genom att mäta upp 20° C varmt rent vatten, om
hydrometern är kalibrerad för 20°C. Alternativet är 15°C. Då ska
mätaren visa 1000 eller 0. Har du en bra hyggligt exakt våg? I så fall
kan du blanda socker och vatten så du har något som väger typ 1100 g
per liter. Kolla först måttet med 1000 g rent vatten... Sockerlösningen
som väger 1100 g per liter, eller varför inte 1050 g per liter ska i
hydrometern vara 100°Ö och 50°Ö

Bosse Bergenståhl

2006-02-12 kl. 22.05 skrev UffeKarlström:

*** Brev nr. 11658 till Bryggaren skickat av Uffe Karlström
<hello_and_welcome_to_jamaica_have_a_nice_dayPÅhotmailPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag har prövat en delmäskning som jag har en hel del frågor på.

Först, varför rekomenderas det mindre (relativt mängden malt) med
lakvatten
när man gör som delmäskningschemat föreslå än det som används när man
helmäskar? Är det "rätt" att mäska in med tre vatten och tvätta ur med
2
liter i sitt durkslag (900 gram malt)?

Jag gjorde detta men fick ett väldigt lågt OG. Jag undrar nu vad jag
kan ha
gjort för fel.

Krossningen av malten, hur påverkar den? Jag höll först på att kvadda
brödkaveln men övergick snart till att använda mortel. Resultatet blev
ojämn
krossning. Allt från väldigt fint pulver till okrossade maltkorn.
Okrossat
känns som om det hämmar sockeromvandlingen medan pulver känns som det
fortfarande borde gå bra men att det skapar problev vid själva
lakningen.
Stämmer detta?

Givetvis kan det vara fel på min hydrometer. Hur kan man kalibrera
den? Kan
man i förväg veta vilket OG man får om man tar 5 dl vatten och 1 dl
maltextraktpulver av en viss sort? Vanligt 20gradigt vatten, vilket
värde
ska det ha? 998 tror jag, stämmer detta?


Det OG jag mätte upp var 1022, kan man hoppas på att jäsa ut den till
1008-1013 eller kan den jäsas ut ännu mera?



/Uffe

***************************************************
Den som har längst e-postadress när han dör vinner
The one with the longest e-mail adress when he dies wins=
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne

Vad kan jag ha gjort för fel

Inläggav FredrikStåhl » måndag 2006-02-13 01:00

Ett annat sätt att kalibrera hydrometern är att använda att en mättat
saltlösning (NaCl) ska ha SG 1.106. En bra instruktion på engelska finns
på <http://www.honeycreek.us/hydrocal.htm>.

/Fredrik Ståhl, Frösön

On Mon, 2006-02-13 at 05:05 +0100, BosseBergenståhl wrote:
*** Brev nr. 11659 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl <bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Ditt låga og kan mycket väl bero på den dåliga krossningen. Det kan
också bero på hur du mäskade. 65-68°C i en halvtimme bör behövas för
att man ska vara rätt säker på att all stärkelse har försockrats. INTE
varmare än så, då förstörs enzymerna som bryter ned stärkelsen till
socker.

Om du har tillgång till en mixer: strila över lite vatten över kornen.
Blanda runt ordentligt så de blir hyggligt jämt funktade. Låt dem dra
en stund, typ en kvart. Kör lite åt gången sedan i mixern, bara några
snabba slag, inte för länge. Fuktiga skal är mjuka och klarar knivens
framfart mycket bättre.

Hydrometern kollar du genom att mäta upp 20° C varmt rent vatten, om
hydrometern är kalibrerad för 20°C. Alternativet är 15°C. Då ska
mätaren visa 1000 eller 0. Har du en bra hyggligt exakt våg? I så fall
kan du blanda socker och vatten så du har något som väger typ 1100 g
per liter. Kolla först måttet med 1000 g rent vatten... Sockerlösningen
som väger 1100 g per liter, eller varför inte 1050 g per liter ska i
hydrometern vara 100°Ö och 50°Ö

Bosse Bergenståhl

2006-02-12 kl. 22.05 skrev UffeKarlström:

*** Brev nr. 11658 till Bryggaren skickat av Uffe Karlström
<hello_and_welcome_to_jamaica_have_a_nice_dayPÅhotmailPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag har prövat en delmäskning som jag har en hel del frågor på.

Först, varför rekomenderas det mindre (relativt mängden malt) med
lakvatten
när man gör som delmäskningschemat föreslå än det som används när man
helmäskar? Är det "rätt" att mäska in med tre vatten och tvätta ur med
2
liter i sitt durkslag (900 gram malt)?

Jag gjorde detta men fick ett väldigt lågt OG. Jag undrar nu vad jag
kan ha
gjort för fel.

Krossningen av malten, hur påverkar den? Jag höll först på att kvadda
brödkaveln men övergick snart till att använda mortel. Resultatet blev
ojämn
krossning. Allt från väldigt fint pulver till okrossade maltkorn.
Okrossat
känns som om det hämmar sockeromvandlingen medan pulver känns som det
fortfarande borde gå bra men att det skapar problev vid själva
lakningen.
Stämmer detta?

Givetvis kan det vara fel på min hydrometer. Hur kan man kalibrera
den? Kan
man i förväg veta vilket OG man får om man tar 5 dl vatten och 1 dl
maltextraktpulver av en viss sort? Vanligt 20gradigt vatten, vilket
värde
ska det ha? 998 tror jag, stämmer detta?


Det OG jag mätte upp var 1022, kan man hoppas på att jäsa ut den till
1008-1013 eller kan den jäsas ut ännu mera?



/Uffe

***************************************************
Den som har längst e-postadress när han dör vinner
The one with the longest e-mail adress when he dies wins=
FredrikStåhl
 


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 18 gäster