Jag har prövat en delmäskning som jag har en hel del frågor på.
Först, varför rekomenderas det mindre (relativt mängden malt) med lakvatten
när man gör som delmäskningschemat föreslå än det som används när man
helmäskar? Är det "rätt" att mäska in med tre vatten och tvätta ur med 2
liter i sitt durkslag (900 gram malt)?
Jag gjorde detta men fick ett väldigt lågt OG. Jag undrar nu vad jag kan ha
gjort för fel.
Krossningen av malten, hur påverkar den? Jag höll först på att kvadda
brödkaveln men övergick snart till att använda mortel. Resultatet blev ojämn
krossning. Allt från väldigt fint pulver till okrossade maltkorn. Okrossat
känns som om det hämmar sockeromvandlingen medan pulver känns som det
fortfarande borde gå bra men att det skapar problev vid själva lakningen.
Stämmer detta?
Givetvis kan det vara fel på min hydrometer. Hur kan man kalibrera den? Kan
man i förväg veta vilket OG man får om man tar 5 dl vatten och 1 dl
maltextraktpulver av en viss sort? Vanligt 20gradigt vatten, vilket värde
ska det ha? 998 tror jag, stämmer detta?
Det OG jag mätte upp var 1022, kan man hoppas på att jäsa ut den till
1008-1013 eller kan den jäsas ut ännu mera?
/Uffe
***************************************************
Den som har längst e-postadress när han dör vinner
The one with the longest e-mail adress when he dies wins