Lite inte så mycket på de där recpten. De kan i vissa fall ge någon slags hint om malt- och humlesorter som kan vara lämpliga. Man skriver t.ex. i en del recept "British pale ale malt", utan vidare specifikation. Det finns rätt många olika sorter som är baserade på olika slags korn och därmed ger en olika karaktär.
Dessutom har jag svårt att tro att alla recept skulle vara testade, det lär ju krävas några försök innan man hamnar rätt.
Den är i alla fall bättre än en bok som heter något i stil med "Brew classic european beers at home". Där är det, om jag minns rätt, enstegs infusionsmäskning som gäller rakt igenom, minns dock inte om det är samma temperatur på alla recept. Nåja, det kan jag väl köpa, men när de inte har mer specifika jästrekommendationer är "ale yeast" för ale och "lager yeast" för lager så börjar man ju undra... En belgare jäst med american ale lär ju få en fantstiskt utpräglad belgisk karaktär... Jag är inte helt säker, men jag tror att det är en klon på en out bruin (eller mjligen en lambic) där de skriver att man kan leta upp någon speciell jäst, men att man även med en vanlig öljäst kommer väldigt nära originalet, vilket låter f-n så troligt.
Så ta det hela med en nypa salt.
/Erik Rönnqvist
-----Original Message-----
From: Micke&Annalena [mailto:mickePÅvayaPUNKTse]
Sent: den 9 februari 2006 00:05
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Clone Brews
*** Brev nr. 11628 till Bryggaren skickat av "Micke &
Annalena" <mickePÅvayaPUNKTse> ***