Mäska en dag , koka nästa.

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Mäska en dag , koka nästa.

Inläggav byaregården » onsdag 2009-08-12 20:29

Hej ölvänner!
Funkar det och mäska ena dan och koka nästa dag?
Och i så fall vilken temp. ska den hålla över natten?
mvh.Robert i Vbg
När bottenär nådd har man i alla fall fast mark under fötterna!
byaregården
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 9
Blev medlem: måndag 2008-07-14 12:17
Ort: Varberg

Re: Mäska en dag , koka nästa.

Inläggav frol » onsdag 2009-08-12 20:42

Ett kort svar: Nej, bättre att brygga när du har tid.
/fredrik
frol
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: lördag 2006-12-23 21:46
Ort: Karlskrona

Re: Mäska en dag , koka nästa.

Inläggav Raasken » onsdag 2009-08-12 21:53

Hej!

I höstas så bryggde jag Ale vid två tillfällen med tvådagarsprincipen.........utan märkbar nackdel. :shock:
1:a kvällen så malde jag malt och drog igenom det aktulla mäskschemat med alla raster inkl utmäskning vid 78°.
Nästa dag så värmde jag upp grytan igen. Om jag minns rätt så tappade jag nog bara 10-15° under natten, tack vare
välisolerad gryta och lock..........hmm det förekom visst ett gammalt duntäcke också påstår Nettan :lol:
Sen var det bara att laka ur som vanligt...............
och troligtvis så lyckdes jag bara pga jag inte visste att det var omöjligt :oops:

Lyckligt ovetande!
Raasken

Ps. Jag fick ju däremot leva med ett högt utbyte (Brewhouse efficiency)...men sådana smällar får man ta :wink:
Raasken
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 186
Blev medlem: måndag 2007-02-12 17:44

Re: Mäska en dag , koka nästa.

Inläggav BeerYeah » torsdag 2009-08-13 00:00

Kanske var det, som du föreslår, den höga temperaturen som räddade dig.

Jag lät en gång den utlakade sötvörten stå ett dygn i en jäshink med lock på köksgolvet innan jag kokade. Eftersom jag levde i föreställningen att riskerna för infektion osv kommer först efter kokningen,innan jäsningen satt fart, misstänkte jag aldrig att något redan gått snett. Egentligen var det först efter jäsningen, vid flasktappningen, som jag märkte att det inte smakade bra. Jag fick hälla ut 22 liter öl!

Det kan visserligen vara så att något elakartat hände senare i processen, men jag tror inte det. Av mina drygt 50 bryggningar har jag bara en gång tvingats hälla bort öl. Det var just den enda gång jag gjorde en paus i processen efter utlakningen.

En fråga till övriga bryggare: Om man nu måste göra ett avbrott någonstans i processen, när kan det lämpligast ske, och hur långt kan det vara?

BeerYeah
BeerYeah
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: söndag 2007-02-18 00:05
Ort: Spånga

Re: Mäska en dag , koka nästa.

Inläggav byaregården » torsdag 2009-08-13 12:09

Tack för den infon!
Väntar med spänning på BeerYeahs avbrotts-fråga!
Vi hörs. Robert
När bottenär nådd har man i alla fall fast mark under fötterna!
byaregården
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 9
Blev medlem: måndag 2008-07-14 12:17
Ort: Varberg

Re: Mäska en dag , koka nästa.

Inläggav Johan Håkansson » torsdag 2009-08-13 13:18

BeerYeah skrev:En fråga till övriga bryggare: Om man nu måste göra ett avbrott någonstans i processen, när kan det lämpligast ske, och hur långt kan det vara?
BeerYeah


Mellan krossning och inmäskning, upp till några månader :wink: Vid en av mina allra första brygder mäskade jag och lakade innan jag åkte på kryssning till Polen. Det var en dålig idé...
Är fast skumkrona en flytande valuta?
Användarvisningsbild
Johan Håkansson
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 352
Blev medlem: måndag 2006-10-23 15:40
Ort: Kalmar

Re: Mäska en dag , koka nästa.

Inläggav bersabira » torsdag 2009-08-13 19:23

Hej
Har läst om folk som mäskar in på kväller/natten och låter mäskninge ske hela natten och fortsätter sedan på morgonen.
De säger att man då pga den långa mäsktiden får lite färre dextriner och altså ett torrare öl.
Om man vill unvika det så lägger de till lite extra karamellmalt.

/Kjell
bersabira
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Re: Mäska en dag , koka nästa.

Inläggav Kapetan Aris » torsdag 2009-08-20 05:53

Oftast mäskar jag ena dagen. Håller vörten kallt över natten och kokar den påföljande dag. Har aldrig fått några problem. För mig ett mycket smidigare sätt att brygga och det har funkat hitills.
Kapetan Aris
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 14
Blev medlem: fredag 2006-12-22 13:04
Ort: Vattmyren

Re: Mäska en dag , koka nästa.

Inläggav tuvham » torsdag 2010-11-11 00:12

Jag testade också detta en gång med tveksamt resultat. Det största problemet var att jag lät humlen vara kvar i grytan över natten, så det blev väldigt beskt. Men sen har jag läst att man ska kyla vörten så fort som möjligt efter koket för att undvika DMS, som tydligen är någon bismak som kan uppkomma.
Det hade varit perfekt att kunna dela upp det på detta sätt annars, då kunde man klämma in en bryggning mitt i veckan. Nu måste man ha 5-6 timmar i sträck, vilket för mig inte är så lätt att få fram alla gånger.
Användarvisningsbild
tuvham
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 38
Blev medlem: onsdag 2007-06-20 11:45
Ort: Malmö

Re: Mäska en dag , koka nästa.

Inläggav Raasken » torsdag 2010-11-11 22:22

Hej govänner!

Nu tar vi död på myten en gång för alla!
Jag hävdar numera med rejäl bestämdhet att bryggning går att dela upp.
Sedan mitt förra inlägg har jag konsekvent praktiserat denna ytterst bekväma metoden.
Däremot så bör man ju tänka igenom på vilket ställe man vill/kan bryta processen?

Ämnet är nyligen avhandlat på ett annat forum:
http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=3537&p=1
Men klipper in mitt inlägg därifrån:

Har varit drabbad av samma problem med alltför långa bryggdagar.
Beroende på hur man bor så varierar ju förutsättningarna,
men numera så ser mitt bryggjobb ut ungefär så här upp delat på ett antal korta arbetspass:

Onsdag: Receptkoll/justering mot ingrediens-saldot och uppvägning av malten.

Torsdag: Malning med långsam kvarn och framplockning av grytor, mäskomrörare,termostater,timers mm mm.
Uppmätning av mäskvattenmängd och riggning av timer och termostat.

Fredag: Inmäskning direkt vid hemkomsten från jobbet, vattnet var ju redan varmt pga timern och termostaten.
Medan bryggmästaren njuter sin kvällsvard samt nedsköljer densamma med gott hembryggt öl
så jobbar mäskomröraren plikttroget på sitt enformiga men viktiga arbete.
Manuell tillsyn och temp-rast-justering kombineras frimodigt med hämtning av mera gott hembryggt öl :wink:
När 78° uppnåtts stängs all strömmen av och kärlet isoleras med gammalt duntäcke och filt.

Lördag: Starta anläggningen igen och lyft upp de tempgrader man tappat över natten, (ca 20-25°)
medan bryggmästaren äter frukost.
Laka, koka, städa och ät sedan tidig lunch

Säkerligen så finns det bättre och snabbare lösningar men än så länge har automationen inte kommit längre i mitt bryggeri.

Mvh Steg-bryggare Raasken :wink:
Raasken
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 186
Blev medlem: måndag 2007-02-12 17:44

Re: Mäska en dag , koka nästa.

Inläggav tuvham » fredag 2010-11-12 22:30

Skissade ihop en liten sammanställning som kanske kan leda till nya ideér:

Vanlig bryggning:
förberedelser 15 min
värma lakvatten 30 min
lakning 1, 1 tim
lakning 2+3, 1 tim
uppvärmning av vört 30 min
kokning 1 tim
kylning 1 tim
diverse 15 min (jäst m.m.)
Summa 5,5

Låta lakningen ske över natten - spara 1,5 timme:
förberedelser 15 min
värma lakvatten 30 min
lakning över natten
tömning av lakkärl 30 min
uppvärmning av vört 30 min
kokning 1 tim
kylning 1 tim
diverse 15 min (jäst m.m.)
Summa 4, varav 45 min ena dagen och 3 tim 15 min den andra
Fördel: Man får ut mer socker ur malten. Man sparar 1,5 timme.
Nackdel: Vört tempen hinner sjunka så att det tar aningen längre tid att få upp ett kok. Man har ingen kontroll över mäsk temperaturen.

Låta koket svalna av sig själv - spara 1 timme:
förberedelser 15 min
värma lakvatten 30 min
lakning 1, 1 tim
lakning 2+3, 1 tim
uppvärmning av vört 30 min
kokning 1 tim
kylning över natten
diverse 15 min (jäst m.m.)
Summa 4,5 tim varav 4 tim 15 min ligger på dag 1 och endast 15 min ligger på dag 2
Fördel: Vörten kommer ha exakt samma temperatur som omgivningen. Slipper brottas med kylslangar. Slipper ha tillgång till kylutrustning. Man sparar 1 timme.
Nackdel: Ölen kan bli grumlig pga proteiner som ej sjunkit till botten. Svag risk för bismaker i.o.m. lätt ökning av DMS

Om man lakar ena dan och kokar nästa:
förberedelser 15 min
värma lakvatten 30 min
lakning 1, 1 tim
lakning 2+3, 1 tim
*natt*
uppvärmning av vört 45 min
kokning 1 tim
kylning 1 tim
diverse 15 min (jäst m.m.)
Summa 5,5 varav 2 tim 45 min på dag 1 och 3 tim på dag 2
Fördel: Mer jämn tidsbelastning per dag
Nackdel: Vört tempen hinner sjunka så att det tar längre tid att få upp ett kok. Vörten är exponerad för syre ganska lång tid men det kanske inte gör nåt eftersom man ännu ej kokat?
Användarvisningsbild
tuvham
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 38
Blev medlem: onsdag 2007-06-20 11:45
Ort: Malmö

Re: Mäska en dag , koka nästa.

Inläggav DrKarma » lördag 2011-01-22 02:00

Har även jag testat detta med att mäska ena dagen och koka andra.
Eller rättare sagt att mäska hela natten lång då temperaturregulering och recirkulation i mitt eHERMS var igång under hela mäskningsförloppet.
Så när jag kom ut i bryggeriet på morgonen så var det bara att fortsätta med vanligt förfarande (tömma av mäskningskärlet och sen laka till dess jag kom upp i önskad pre-boil volym i vörtkokaren).

Landade på 81% utbyte jämfört med de "normala" 75-77%

Ölen, en porter, blev uppskattad både av mig själv och av glada öldrickande vänner.
DrKarma
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: onsdag 2009-10-07 07:23

Re: Mäska en dag , koka nästa.

Inläggav skyking » måndag 2016-12-12 09:19

BeerYeah skrev:En fråga till övriga bryggare: Om man nu måste göra ett avbrott någonstans i processen, när kan det lämpligast ske, och hur långt kan det vara?


Mellan man dricker den fjärde och femte av ölen (avbrottet kan nog vara minst en vecka) :wink:
skyking
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 990
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster