Hur stora jäskärl kan man ha.

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Hur stora jäskärl kan man ha.

Inläggav uffe_i_falköping » onsdag 2007-09-05 00:54

Jag skulle till att brygga igår igen. Jag tänkte mig någon slags delmäskning och måttade upp 20 liter vatten i grytan och pytsade i 2 kg ljust maltextrakt.
Jag hade inte tänkt att mig att stöpa malten så länge i vatten men läggning av barn med mera gjorde att jag ur 1 kg malt fick fram cirka 3 liter vört med OG 1038. Jag kokade vörten och då uppstår mitt spörsmål.

I jäshinken fick jag "bara" 13 liter med OG 1044 Jag uppskattar att det blev kvar ungefär 2 liter i grytan. Jäshinken är på cirka 27-28 liter. Jag har tillsatt jästen. Har jag på tok för stor luftkudde? Bör jag tappa om i mindre jäskärl nu eller kan jag vänta?
uffe_i_falköping
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 87
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: Falköping

Inläggav bersabira » onsdag 2007-09-05 09:25

I början är det bara en fördel om det är mycket luft.
När det väl börjat jäsa drivs luften och det blir mest kolsyra kvar.

Om du ska göra något så välj ett mindre kärl till sekundärjäsningen (om du brukar gör en sådan)

/Kjell
bersabira
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Inläggav uffe_i_falköping » onsdag 2007-09-05 11:15

Jag har lyssnat på alla dom (Peter&Jessica, Jamil Z. m.fl.) som säger att det inte behövs någon sekundär så jag tänker inte tappa om. ELLER bör jag göra det nu när jag har så mycket extra plats i jäskärlet?
uffe_i_falköping
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 87
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: Falköping

Inläggav Fredrik Almgren » onsdag 2007-09-05 12:30

Jag tror att tanken med att ta ett mindre kärl till en eventuell sekundär-
jäsning främst var att inte få in så mycket syre i kärlet i den fasen. Om
du inte tänker göra någon omtappning så finns ju inte den risken.
My hope is hops
Användarvisningsbild
Fredrik Almgren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1408
Blev medlem: lördag 2006-10-07 17:54
Ort: Stockholm, Årsta


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 100 gäster