Sin egen fatölsanläggning

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Sin egen fatölsanläggning

Inläggav uffe_i_falköping » lördag 2007-09-01 17:25

Jag funderar på att skaffa grejor till en egen fatölsanläggning. Men jag vet inte riktigt ännu. En av de saker som får mig att tveka är det problem med inställning av "krantrycket" som folk verker ha. Är det en inställningssak som man måste reglera för varje fat. Alltså har man det problemet hela tiden eller är det något som man ordnar till i början och sedan kan man byta fat och bara köra vidare utan problem? Med utan problem så menar jag inte helt problem fritt för det är inte mycket som är i hembryggarvärlden. Jag är egentligen nöjd med mina flaskor men det verkar så roligt med fat och jag skulle gärna vilja ha möjligheten att experimentera med kolsyremängden på ett mera mätbart vis en primning. Kort: vilka nackdelar är det med fat?
uffe_i_falköping
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 87
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: Falköping

Inläggav Salle » lördag 2007-09-01 19:35

En av dom största nackdelarna jag har upplevt med fat är att det inte behöver diskas så många flaskor :roll:

Salle i Växjö

Edit: tror inte att krantrycket är nåt problem, det lär man sig rätt snart när man börjat testa.
Mycket av det som verkar svårt är gentligen skitlätt när grejjerna bara finns på plats.
Salle
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: torsdag 2006-12-21 10:39
Ort: Växjö

Sin egen fatölsanläggning

Inläggav peter.lithner » söndag 2007-09-02 10:10

Hej Uffe

När det gäller experiment med kolsyremängd så är det nog lika lätt med
priming som med fat. Mer flexibelt i alla fall.

Jag brukar blanda en lösning av 1 del socker och 2 delar vatten (volym). Tex
1 dl socker och 2 dl vatten. Därefter tillsätter jag, med hjälp av en
spruta, olika mängder lösning i olika flaskor, beroende på öltyp och humör.

För en pilsner brukar jag hamna på c:a 1 ml sockerlösning per 100 ml öl.
Samma för en amerikansk ale.

I en wissbier blir det runt 1,5 ml sockerlösning per 100 ml öl. En belgare
brukar få ungefär samma dos.

I en ale av brittisk typ blir det från en halv milliliter per dl öl upp till
0,8 ml per dl öl.

Är man mer nogrann än jag kan man säkert dra iväg och göra vetenskap även av
detta :-)

På din fråga om fat så håller jag med Salle, att man riktigt saknar
flaskdiskandet för varje fat man fyller (eller tömmer ;=).

/peter




-----Original Message-----
From: uffe i falköping
[mailto:hello_and_welcome_to_jamaica_have_a_nice_day@hotmail.com]
Sent: den 1 september 2007 17:26
To: bb_nybryggare@happyaction.dk
Subject: [SHBF-Nybryggare] Sin egen fatölsanläggning


Jag funderar på att skaffa grejor till en egen fatölsanläggning. Men jag vet
inte riktigt ännu. En av de saker som får mig att tveka är det problem med
inställning av "krantrycket" som folk verker ha. Är det en inställningssak
som man måste reglera för varje fat. Alltså har man det problemet hela tiden
eller är det något som man ordnar till i början och sedan kan man byta fat
och bara köra vidare utan problem? Med utan problem så menar jag inte helt
problem fritt för det är inte mycket som är i hembryggarvärlden. Jag är
egentligen nöjd med mina flaskor men det verkar så roligt med fat och jag
skulle gärna vilja ha möjligheten att experimentera med kolsyremängden på
ett mera mätbart vis en primning. Kort: vilka nackdelar är det med fat?
peter.lithner
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 40
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51

fattryck

Inläggav pere » söndag 2007-09-02 11:57

Den vanligaste anledningen till att det skummar ohämmat i kommersiella fatanläggningar är att ölen är för varm.

Sedan gär det att räkna på hur lång slangen bör vara vid vilken dimension för att minimera skummet, men det har det nog skrivits om tidigare.

Om du har ett nerkylt ölfat som är 5-10 grader så kommer det inte skumma om din öl inte är infekterad eller något annat är allvarligt fel.

Den enklaste lösningen är nog att leta upp en begagnad kyl där ett eller två cornelisfat får plats och borrra ett hål i ovansidan och montera kranen där.
Kyler du dessutom ölen hela vägen upp i kranen kan du nog slippa en del rengöring också.
Snyggt ? Nej
Enkelt och billligt ? Ja
Jag gillar att laga mat med öl, ibland häller jag till och med öl i maten :-)
Användarvisningsbild
pere
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 142
Blev medlem: tisdag 2006-11-28 22:08
Ort: Hägersten Stockholm

Inläggav hakan.liljegren » torsdag 2007-09-06 21:10

Om du skaffar fat så tänk på att du ska ha smal slang s.k. sytråd (3mm id) närmast kranen. 1,5 m brukar vara lagom. Du kan behöva längre om du vill ha mycket kolsyra. Den smala slangen ger mottryck och du slipper att bara få skum i glaset. Trycket du ska ha i fatet beror sedan på temperatur och hur mycket kolsyra du vill ha. Jag brukar ställa in runt 1,4 bar vid 10 grader.

/Håkan
hakan.liljegren
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 56
Blev medlem: fredag 2006-12-29 23:15

Inläggav fredrik.stahl » fredag 2007-09-07 08:29

En smal slang av typen "sytråd" är förstås den eleganta lösningen. Men det funkar också ganska bra att sänka trycket vid tappning. På några dagar hinner inte ölet tappa märkbart med kolsyra, men om det dröjer längre bör man höja trycket igen för att behålla kolsyrenivån.
Användarvisningsbild
fredrik.stahl
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 652
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Frösön

Re: Sin egen fatölsanläggning

Inläggav Kim » lördag 2007-09-08 00:13

uffe_i_falköping skrev:Kort: vilka nackdelar är det med fat?


De största nackdelarna med fat är:
1. De är större och otympligare än flaskor, både när man skall ta dem med sig och elgegant placera dem i kylen.
2. När man väl börja tulla på faten håller de sig inte lika bra som en flaska - den är ju väldigt engångsanpassad och dricks upp rätt fort då den öppnats.
3. Då man tappar upp dem genom en tappkran kommer det stora problemet med skummet som ett brev på posten. Långa smala slangar etc. funkar till en viss del. Sänka kolsyretrycket bättre, men man tvingas till ett ständigt utsläpp/uppfyllande som varken är bra för ölet eller för plånboken.

Annars är faten överlägsna flaskan när man brygger och hanterar ölet. För inte orkar då jag hålla på med att skölja flaskor och kapsylera mer än nödvändigt (läs SM). Så utan fat vet i fan om jag bryggt.

// Kim
Snart så är partyt över - äntligen.
Användarvisningsbild
Kim
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 395
Blev medlem: tisdag 2006-10-24 16:55
Ort: Sölvesborg


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 24 gäster