Hej Uffe
När det gäller experiment med kolsyremängd så är det nog lika lätt med
priming som med fat. Mer flexibelt i alla fall.
Jag brukar blanda en lösning av 1 del socker och 2 delar vatten (volym). Tex
1 dl socker och 2 dl vatten. Därefter tillsätter jag, med hjälp av en
spruta, olika mängder lösning i olika flaskor, beroende på öltyp och humör.
För en pilsner brukar jag hamna på c:a 1 ml sockerlösning per 100 ml öl.
Samma för en amerikansk ale.
I en wissbier blir det runt 1,5 ml sockerlösning per 100 ml öl. En belgare
brukar få ungefär samma dos.
I en ale av brittisk typ blir det från en halv milliliter per dl öl upp till
0,8 ml per dl öl.
Är man mer nogrann än jag kan man säkert dra iväg och göra vetenskap även av
detta
På din fråga om fat så håller jag med Salle, att man riktigt saknar
flaskdiskandet för varje fat man fyller (eller tömmer ;=).
/peter
-----Original Message-----
From: uffe i falköping
[mailto:hello_and_welcome_to_jamaica_have_a_nice_day@hotmail.com]
Sent: den 1 september 2007 17:26
To:
bb_nybryggare@happyaction.dk
Subject: [SHBF-Nybryggare] Sin egen fatölsanläggning
Jag funderar på att skaffa grejor till en egen fatölsanläggning. Men jag vet
inte riktigt ännu. En av de saker som får mig att tveka är det problem med
inställning av "krantrycket" som folk verker ha. Är det en inställningssak
som man måste reglera för varje fat. Alltså har man det problemet hela tiden
eller är det något som man ordnar till i början och sedan kan man byta fat
och bara köra vidare utan problem? Med utan problem så menar jag inte helt
problem fritt för det är inte mycket som är i hembryggarvärlden. Jag är
egentligen nöjd med mina flaskor men det verkar så roligt med fat och jag
skulle gärna vilja ha möjligheten att experimentera med kolsyremängden på
ett mera mätbart vis en primning. Kort: vilka nackdelar är det med fat?