Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst
Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.
av uffe_i_falköping » onsdag 2007-08-29 11:40
Eftersom det var så roligt att brygga igen och tiden är knapp så har jag tänkt mig en extraktbryggning igen. (Ikväll) Men bara ljus maltextrakt känns något tråkigt så jag tänkte göra någon slags halvmäskning. Jag tänkte mäska in cirka 5 hg pale ale malt och 5 hg karamellmalt vid 66-68 grader. Vänta 20 min och sedan bara låta det rinna av utan lakning. Är det någon som har en gissning av hur mycket socker jag får med? Kan det bli en tredjedel mot vanligt (20 istället för 60 min) eller blir det beydligt mindre för omvandlingen sker mest i slutet?
Hur påverkas färg och smakutbytet. Det känns som om jag kommer få ut nästan samma färg som vanligt och det mesta av smakämnena. Kan det stämma? Det är ju mest smak och färg jag är ute efter. OG-värdet kommer jag att justera med mängden maltextrakt.
-
uffe_i_falköping
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 87
- Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
- Ort: Falköping
av Pål » onsdag 2007-08-29 19:19
Hej Uffe,
jag brukar köra partial mash men mäskar i regel specialmalten en timme innan jag filtrerar och låter ytterligare ett par liter 65-gradigt vatten rinna av. Jag får nog inte ens 20% effektivitet i denna mäskning och räknar således inte med den överhuvudtaget. I stället ser jag minimäskningen enkom för att få (som du säger) färg och smak. Men räkna inte med mycket socker.
-
Pål
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 90
- Blev medlem: söndag 2007-01-14 02:46
Återgå till Nybryggarhjälp
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 36 gäster