Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst
Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.
av kjell.lundin » söndag 2007-01-28 16:10
Har inte använt torrhumling tidigare. Skulle vilja veta hur man t ex vid sekundärjäsningen tillsätter humlet utan att få med oönskade gäster. Alltså mera exakt, hur tillsätts humlen?
Kjell Lundin
-
kjell.lundin
- Delmäskare
-
- Inlägg: 17
- Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
av Putte » måndag 2007-01-29 17:50
När jag har torrhumlat så har jag bara öst ned humlet som det är i sekundären utan någon "behandling". Jag har inte upplevt några infektioner pga detta.
Mitt minne är omfattande men dimmigt.
/Charles Darwin
-
Putte
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 253
- Blev medlem: fredag 2006-10-20 20:14
- Ort: Stockholm, Rågsved
av Niklas Stenlås » tisdag 2007-01-30 17:14
Jag tror inte det finns någon anledning att oroa sig för infektioner. I boken How to Brew skriver John Palmer:
"When you are dry hopping there is no reason to worry about adding unboiled hops to the fermenter. Infection from the hops just doesn't happen."
-
Niklas Stenlås
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 4
- Blev medlem: tisdag 2006-10-24 10:15
- Ort: Uppsala
av Bosse Bergenståhl » onsdag 2007-01-31 16:56
Jag har mycket blandad erfarenhet av torrhumling. Det är viktigt med bra och fräsch humle vid torrhumling.
Och varje gång man lyfter på locket till ölet är risken för infektion där. Säkraste källan för brettanomyces, vildjäst, är hårbottnen. Huvudbonad rekomenderas. Det är faktiskt lag på det vid proffessionell livsmmedelshantering just av ovannämnda skäl. För även om just humlen är fräsch så kan ju baggar och vildjäst komma från alla möjliga andra källor.
malt är gott
-
Bosse Bergenståhl
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 402
- Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
- Ort: Torna Hällestad, Skåne
av Kenneth » torsdag 2007-02-01 08:49
Ja, att stoppa ner huvudet i ölen är inte att rekommendera
PS.
Kunde inte låta bli...
DS
-
Kenneth
- Jästodlare
-
- Inlägg: 915
- Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
- Ort: Stenhamra
Återgå till Nybryggarhjälp
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 45 gäster