Moderatorer: martinb, Webbgrupp
*** Brev nr. 12475 till Bryggaren skickat av "Anders Bruno" <andersPUNKTbrunoPÅgmailPUNKTcom> ***
4 liter vatten till nästan 6 kilo malt låter alldeles för lite, borde
vara minst 12 liter!
-Eller har du skalat ner receptet?
Hur stor andel av pale ale-kornen var hela på ungefär? Det är ju
basmalten i receptet så det kan spela stor roll.
From: "AndersBruno"<andersPUNKTbrunoPÅgmailPUNKTcom>
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: RE: Re: Första helmaltsbrygden
Date: Sun, 22 Oct 2006 15:50:24 +0200*** Brev nr. 12479 till Bryggaren skickat av "Anders Bruno" <andersPUNKTbrunoPÅgmailPUNKTcom> ***Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
Den ska vara tillräckligt krossad för stärkelsen att lösa sig i
vattnet så enzymerna kommer åt at jobba. Vad som är tillräckligt är
jag osäker på. När jag krossar i min kvarn blir de största bitarna ca
2mm och de minsta som mjöl.
Hur mycket vört fick du ut? Om du har 15liter så är ju 1040 bra, det
kokar du ner till 10liter 1060.
Har du rört om i vörten? Ibland skiktar den sig.
*** Brev nr. 12475 till Bryggaren skickat av "Anders Bruno" <andersPUNKTbrunoPÅgmailPUNKTcom> ([email]andersPUNKTbrunoPÅgmailPUNKTcom[/email]) ***
4 liter vatten till nästan 6 kilo malt låter alldeles för lite, borde
vara minst 12 liter!
-Eller har du skalat ner receptet?
Hur stor andel av pale ale-kornen var hela på ungefär? Det är ju
basmalten i receptet så det kan spela stor roll.
=319&if_tavling=ja-----Ursprungligt meddelande-----
Från: iggmarkerikPÅhotmailPUNKTcom [mailto:iggmarkerikPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 22 oktober 2006 13:10
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Första helmaltsbrygden
*** Brev nr. 12474 till Bryggaren skickat av
iggmarkerikPÅhotmailPUNKTcom ***Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
Jag har följt Jessica Heidrichs recept på porter som första
helmaltsförsök och jag har lite frågor och funderingar.
länk till receptet finns här
:http://www.shbf.se/Hembryggning/Utskrift_av_recept.php?recept
Kim.
Har du aldrig prövat på något utan att först gå en kurs?
----- Original Message -----
From: AndersBruno ([email]andersPUNKTbrunoPÅgmailPUNKTcom[/email])
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email])
Sent: Sunday, October 22, 2006 9:10 PM
Subject: [Bryggaren] Re: SV: Första helmaltsbrygden
*** Brev nr. 12485 till Bryggaren skickat av "Anders Bruno" <andersPUNKTbrunoPÅgmailPUNKTcom ([email]andersPUNKTbrunoPÅgmailPUNKTcom[/email])> ***Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
Erik.
Jag tycker du lyckades följa receptet och instruktionerna på shbf's hemsida
riktigt hyfsat.
Om enda bakslaget var att du fick 7,5 istället för 10 liter öl så var det en
riktigt lyckat första bryggning, vilket skulle peka på att det går bra att
börja på egen hand enbart med hjälp av internet.
Sen är det förstås bra att gå en kurs om man har lust, men man kanske vill
pröva lite på egen hand först så man vet vad det handlar om.
70 grader celcius är absolut inget problem, om du söker på den tempen i
receptdatabasen så får du upp en hel drös recept.
Ett förtydligande om lakningen: Man recirkulerar den första vörten som
rinner ut tills det klarnar *därefter *börjar du hälla på lakvattnet! Den
första vörten ska vara tjock(över 1060) den sista tunn(långt under 1060), om
du recirkulerade hela vörten så blev en del extrakt kvar i mäsken.
Hej
Jag riktigt ryste till när jag läste Kims något mästrande svar, som säkert inte var det han menade. Men jag vet själv av erfarenhet när man brygger och allt strular då är det ju inte direkt det man vill höra. Det svaret Erik fick varför brygga om du inte vet hur det funkar, det är ju nästan som ett slag i ansiktet. Killen (Erik) gjorde ju vad han trodde var ok, det är sådana här svar lite från "oben" som gör att man inte undrar varför inte hembryggningen ökar. Nu tror jag absolut inte att Kim försökte låta märkvärdig eller så, men det kan ju uppfattas så spec av den vetgirige nybryggaren. Att gå på kurs är säkert enormt bra för utvecklingen av att bli en god hembryggare. Men alla bor ju inte i Stockholm eller på dom andra ställena där kurser finns. Då är ju bryggaren ett litet universitet för bryggning, men då gäller det att hålla tand för öga i svaren.
Bo
Kim.
Har du aldrig prövat på något utan att först gå en kurs?
Erik.
Jag tycker du lyckades följa receptet och instruktionerna på shbf's hemsida riktigt hyfsat.
Om enda bakslaget var att du fick 7,5 istället för 10 liter öl så var det en riktigt lyckat första bryggning, vilket skulle peka på att det går bra att börja på egen hand enbart med hjälp av internet.
Sen är det förstås bra att gå en kurs om man har lust, men man kanske vill pröva lite på egen hand först så man vet vad det handlar om.
70 grader celcius är absolut inget problem, om du söker på den tempen i receptdatabasen så får du upp en hel drös recept.
Ett förtydligande om lakningen: Man recirkulerar den första vörten som rinner ut tills det klarnar därefter börjar du hälla på lakvattnet! Den första vörten ska vara tjock(över 1060) den sista tunn(långt under 1060), om du recirkulerade hela vörten så blev en del extrakt kvar i mäsken.
Kim.
Har du aldrig prövat på något utan att först gå en kurs?
From: "BoAndersson"<bohumlePÅteliaPUNKTcom>
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Re: SV: Första helmaltsbrygden
Date: Sun, 22 Oct 2006 23:00:15 +0200*** Brev nr. 12488 till Bryggaren skickat av "Bo Andersson" <bohumlePÅteliaPUNKTcom> ***Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<----- Original Message -----
From: AndersBruno
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Sent: Sunday, October 22, 2006 9:10 PM
Subject: [Bryggaren] Re: SV: Första helmaltsbrygden
*** Brev nr. 12485 till Bryggaren skickat av "Anders Bruno" <andersPUNKTbrunoPÅgmailPUNKTcom> ***Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
------------------------------------------------------------------------------
Erik.
Jag tycker du lyckades följa receptet och instruktionerna på shbf's hemsida
riktigt hyfsat.
Om enda bakslaget var att du fick 7,5 istället för 10 liter öl så var det en
riktigt lyckat första bryggning, vilket skulle peka på att det går bra att
börja på egen hand enbart med hjälp av internet.
Sen är det förstås bra att gå en kurs om man har lust, men man kanske vill
pröva lite på egen hand först så man vet vad det handlar om.
70 grader celcius är absolut inget problem, om du söker på den tempen i
receptdatabasen så får du upp en hel drös recept.
Ett förtydligande om lakningen: Man recirkulerar den första vörten som
rinner ut tills det klarnar *därefter *börjar du hälla på lakvattnet! Den
första vörten ska vara tjock(över 1060) den sista tunn(långt under 1060), om
du recirkulerade hela vörten så blev en del extrakt kvar i mäsken.
Hej
Jag riktigt ryste till när jag läste Kims något mästrande svar, som säkert inte var det han menade. Men jag vet själv av erfarenhet när man brygger och allt strular då är det ju inte direkt det man vill höra. Det svaret Erik fick varför brygga om du inte vet hur det funkar, det är ju nästan som ett slag i ansiktet. Killen (Erik) gjorde ju vad han trodde var ok, det är sådana här svar lite från "oben" som gör att man inte undrar varför inte hembryggningen ökar. Nu tror jag absolut inte att Kim försökte låta märkvärdig eller så, men det kan ju uppfattas så spec av den vetgirige nybryggaren. Att gå på kurs är säkert enormt bra för utvecklingen av att bli en god hembryggare. Men alla bor ju inte i Stockholm eller på dom andra ställena där kurser finns. Då är ju bryggaren ett litet universitet för bryggning, men då gäller det att hålla tand för öga i svaren.
Bo
Kim.
Har du aldrig prövat på något utan att först gå en kurs?
------------------------------------------------------------------------------
Erik.
Jag tycker du lyckades följa receptet och instruktionerna på shbf's hemsida riktigt hyfsat.
Om enda bakslaget var att du fick 7,5 istället för 10 liter öl så var det en riktigt lyckat första bryggning, vilket skulle peka på att det går bra att börja på egen hand enbart med hjälp av internet.
Sen är det förstås bra att gå en kurs om man har lust, men man kanske vill pröva lite på egen hand först så man vet vad det handlar om.
70 grader celcius är absolut inget problem, om du söker på den tempen i receptdatabasen så får du upp en hel drös recept.
Ett förtydligande om lakningen: Man recirkulerar den första vörten som rinner ut tills det klarnar därefter börjar du hälla på lakvattnet! Den första vörten ska vara tjock(över 1060) den sista tunn(långt under 1060), om du recirkulerade hela vörten så blev en del extrakt kvar i mäsken.
Kim.
Har du aldrig prövat på något utan att först gå en kurs?----- Original Message -----
From: AndersBruno ([email]andersPUNKTbrunoPÅgmailPUNKTcom[/email])
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email])
Sent: Sunday, October 22, 2006 9:10 PM
Subject: [Bryggaren] Re: SV: Första helmaltsbrygden
*** Brev nr. 12485 till Bryggaren skickat av "Anders Bruno" <andersPUNKTbrunoPÅgmailPUNKTcom ([email]andersPUNKTbrunoPÅgmailPUNKTcom[/email])> ***Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
Erik.
Jag tycker du lyckades följa receptet och instruktionerna på shbf's hemsida
riktigt hyfsat.
Om enda bakslaget var att du fick 7,5 istället för 10 liter öl så var det en
riktigt lyckat första bryggning, vilket skulle peka på att det går bra att
börja på egen hand enbart med hjälp av internet.
Sen är det förstås bra att gå en kurs om man har lust, men man kanske vill
pröva lite på egen hand först så man vet vad det handlar om.
70 grader celcius är absolut inget problem, om du söker på den tempen i
receptdatabasen så får du upp en hel drös recept.
Ett förtydligande om lakningen: Man recirkulerar den första vörten som
rinner ut tills det klarnar *därefter *börjar du hälla på lakvattnet! Den
första vörten ska vara tjock(över 1060) den sista tunn(långt under 1060), om
du recirkulerade hela vörten så blev en del extrakt kvar i mäsken.
Hej
Jag riktigt ryste till när jag läste Kims något mästrande svar, som säkert inte var det han menade. Men jag vet själv av erfarenhet när man brygger och allt strular då är det ju inte direkt det man vill höra. Det svaret Erik fick varför brygga om du inte vet hur det funkar, det är ju nästan som ett slag i ansiktet. Killen (Erik) gjorde ju vad han trodde var ok, det är sådana här svar lite från "oben" som gör att man inte undrar varför inte hembryggningen ökar. Nu tror jag absolut inte att Kim försökte låta märkvärdig eller så, men det kan ju uppfattas så spec av den vetgirige nybryggaren. Att gå på kurs är säkert enormt bra för utvecklingen av att bli en god hembryggare. Men alla bor ju inte i Stockholm eller på dom andra ställena där kurser finns. Då är ju bryggaren ett litet universitet för bryggning, men då gäller det att hålla tand för öga i svaren.
Bo
Kim.
Har du aldrig prövat på något utan att först gå en kurs?
Erik.
Jag tycker du lyckades följa receptet och instruktionerna på shbf's hemsida riktigt hyfsat.
Om enda bakslaget var att du fick 7,5 istället för 10 liter öl så var det en riktigt lyckat första bryggning, vilket skulle peka på att det går bra att börja på egen hand enbart med hjälp av internet.
Sen är det förstås bra att gå en kurs om man har lust, men man kanske vill pröva lite på egen hand först så man vet vad det handlar om.
70 grader celcius är absolut inget problem, om du söker på den tempen i receptdatabasen så får du upp en hel drös recept.
Ett förtydligande om lakningen: Man recirkulerar den första vörten som rinner ut tills det klarnar därefter börjar du hälla på lakvattnet! Den första vörten ska vara tjock(över 1060) den sista tunn(långt under 1060), om du recirkulerade hela vörten så blev en del extrakt kvar i mäsken.
Kim.
Har du aldrig prövat på något utan att först gå en kurs?
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 22 gäster