Helmäskning, första försöket
Postat: onsdag 2021-12-22 21:42
Efter många år av slumrande funderingar och bekanta som sedan länge bjudit på sina egna kreationer så har jag till slut gjort slag i saken, läst på och börjat samla på mig grejer så smått. Det som intresserar mig främst just nu är själva bryggprocessen och kemin bakom. Att chansen finns att det blir ett riktigt bra resultat är mest en bonus just nu.
Jag har fått tag i en begagnad kyl för jäsning (~80 hög, universaltermostat återstår att skaffa) och ett mäsk och lak kärl på 20 liter med tapp och integrerad termometer. Kommer sannolikt köra med en falsk botten och kylspiral. Återstående grejer att fixa känner jag att jag har koll på då det finns riktigt bra info på bryggarwiki osv.
Så, det jag brottas lite med är om jag klarar mig med mina 4,5 + 5 liters kärl för lakvatten, valet av jäskärl och hur stora kok jag egentligen kommer kunna köra utan slabb och elände. Safety first. Valen jag känner jag har är en 15 liters jäshink eller två 15 liters jäsdunkar och göra 12 liters batchar. Har hittat dunkar som har både topplock och tapp nedtill och ryms bredvid varandra i kylen. Tanken är att kunna ha två olika batcher igång parallellt så länge jästen ligger nära i krav på temp om jag inte orkar vänta på att första batchen blir klar först. Påverkar valet av hink/dunk själva buteljeringen nämnvärt?
Vilket det första ölet ska bli har jag ingen aning om. Sugen på att testa göra en smakrik tjeckisk pilsner men vet inte riktigt vart jag kan hitta recept på det jag söker anpassat till min utrustning.
Jag har fått tag i en begagnad kyl för jäsning (~80 hög, universaltermostat återstår att skaffa) och ett mäsk och lak kärl på 20 liter med tapp och integrerad termometer. Kommer sannolikt köra med en falsk botten och kylspiral. Återstående grejer att fixa känner jag att jag har koll på då det finns riktigt bra info på bryggarwiki osv.
Så, det jag brottas lite med är om jag klarar mig med mina 4,5 + 5 liters kärl för lakvatten, valet av jäskärl och hur stora kok jag egentligen kommer kunna köra utan slabb och elände. Safety first. Valen jag känner jag har är en 15 liters jäshink eller två 15 liters jäsdunkar och göra 12 liters batchar. Har hittat dunkar som har både topplock och tapp nedtill och ryms bredvid varandra i kylen. Tanken är att kunna ha två olika batcher igång parallellt så länge jästen ligger nära i krav på temp om jag inte orkar vänta på att första batchen blir klar först. Påverkar valet av hink/dunk själva buteljeringen nämnvärt?
Vilket det första ölet ska bli har jag ingen aning om. Sugen på att testa göra en smakrik tjeckisk pilsner men vet inte riktigt vart jag kan hitta recept på det jag söker anpassat till min utrustning.