Nu är ölet på flaska för kolsyrejäsning i kylen så en kort uppdatering.
Jäsningen började klinga av lite tidigt (~0.6 pinnar per dag) så jag började höja tempen till en diacetylrast (16°C) redan på ett SG av 1.034 knappt tre veckor in i jäsningen. Ytterliggare en vecka senare hade jäsningen klingat av till ungefär samma takt så höjde då igen till 20°C för att få ett så utjäst öl som möjligt. Tänkte det skulle bli jobbigt om det jäste färdigt efter flaskning och dom står i rumstemperatur. Jästen ska visst inte bidra så mycket mer i smak så sent i processen i alla fall.
Tid tog det, nästan fem veckor, men skaffade och läste igenom Yeast under tiden så nästa bryggnings jäst kommer få mycket mer kärlek
FG landade på 1.023 mot förväntade 1.018. Efter knappt tre dagars kallkrasch i 1°C så flaskades ölet igår på halvlitersflaskor med ~3 gram socker per flaska.
Tycker det smakar riktigt bra men all form av smörighet har gått förlorad. Jag förstod det skulle bli så när jäsningen började sakta ner tidigt och prioriterade ett utjäst öl framför vad jag tror skulle kunna bli flaskbomber. Med bättre koll på hur mycket jäst jag pitchar så bör jag kunna tajma diacetylrasten bättre för att få den där tjeckiska pilsnerkaraktären.
Bara det blir lite kolsyra i ölet nu så kommer det bli ett riktigt bra första öl
Medans jag väntar på det så är nästa projekt en smash APA med pilsnermalt och citra, en favorit när jag känt för ett lite friskare öl på krogen.