Hej allihop!
Jag har ett ölrecept där jäsningen ska pågå i cirka tio dagar; därefter ska en giva humle ligga i för torrhumling i tre dagar. Om det nu är så att jäsningen avstannar efter, säg, sju dagar (det pluppar kanske en gång varannan timme), kan jag då korta (primär)jäsningen till dess sju (eller X) dagar och tycka att den biten är klar, eller bör jag helt enkelt vänta de extra dagarna?
Jag är inte det minsta säker på vad de extra dagarna ger, förutom (jaja, överdrivet, oah jag är för övrigt gravt kortklippt) gråa hårstrån.
Mina två första försök att göra öl ledde till stormjäsning i ett dygn och därefter platt intet resten av tiden, som jag dock lät gå för formens skull och för att jag inte vet bättre eller sämre. Med de två recept jag har igång nu pluppar det trivsamt och tämligen ofta även på den femte respektive andra dagen.
Tack!