Sida 1 av 1

Avstannad jäsning - problem?

InläggPostat: torsdag 2019-03-14 19:26
av Lövenhagen
Har en sats som står och bubblar, den står kanske i det övre spannet i tempskalan (ca 22-23 grader). Har bryggt i den tempen förut och då fått helt okej resultat.

Nu har jag en sats som bubblat rejält i 3 dagar, nästan kokat över i jäsröret - vilket jag misstänker den höga tempen bidrar till. Men nu har den efter 3 dagar avstannat och har ca 2-3 bubblor/minut. Vilket jag tycker är väldigt lite. Jästen har inte sjunkit ner ännu, så det känns som att den har mer att ge.
Jästen jag använt är Fermentis US-05. Bör jag vara orolig att något är tokigt med så lite bubblor?

Har lite problem med utrymme. Så antigen måste jag jäsa i 22 grader eller i 12-13 grader i förrådet. Kanske går att öka graderna i förrådet något med en filt om hinken. Vad anser ni vara bäst?

Re: Avstannad jäsning - problem?

InläggPostat: torsdag 2019-03-14 19:55
av Djonk
Antagligen är primärjäsningen klar, men ta ett prov så får du se hur det har gått.


Jag föredrar lite lägre temperatur, men 12-13 låter som att det riskerar bli för svalt. En enkel lösning jag använder i brist på jäskyl är att låta kärlet stå i vattenbad med en blöt tröja över, så sänker avdunstningen med ungefär 2 grader.

Re: Avstannad jäsning - problem?

InläggPostat: torsdag 2019-03-14 20:34
av Lövenhagen
Mår den dåligt av stå några dagar till? Tidigare har jag i princip låtit den stå i 14 dagar oavsett, men då har den sista veckan/dagar avstannat ganska mycket.

Re: Avstannad jäsning - problem?

InläggPostat: torsdag 2019-03-14 21:04
av Djonk
Nej det är ju tvärtom bra att göra som du brukar, även om man kan korta ner det med någon dag om man har bråttom.

Re: Avstannad jäsning - problem?

InläggPostat: torsdag 2019-03-14 22:57
av ekstedt
Det där är helt normalt beteende för US-05. Jäser ut på 3-4 dagar.

Re: Avstannad jäsning - problem?

InläggPostat: torsdag 2019-03-21 12:23
av Lövenhagen
Tack för svar.

Har smakat av det hela nu och mätt FG, landade på 1013 - så helt okej utjäsning med OG 1048.
Tappning idag och det smakar helt okej.