Spinner vidare på denna tråden och berättar om min 3:e bryggning för 2v sedan som skall flaskas i helgen.
Hittade ett 23l recept på Bell's two hearted Ale enligt nedan som jag med hjälp av Brewersfriend skalade om till 12.3l boil size.
OG 1.056 FG 1.010 ABV 6.06%
2kg Maris Otter pale
340g Vienna
85g CaraHell
85g Carapils
2.55kg malt
8g Centennial @60
5g Centennial @45
5g Centennial @30
8g Centennial @15
5g Centennial @0
1g Whirlfloc @10
1paket Safale US05
Mäskade i 12l vatten i 67grader. Mätte Preboilgravity till 1.046 (fick med lite grumlig malt i mätröret)
Lät Biabpåsen droppa av och sedan en Maxibiab? med 2l 80gradigt vatten i jäshinken. Klämde lite på påsen, tog upp den och förde över Maxibiabmäsken till grytan.
Nu i grytan var där ca 11l mäsk som kokades i 60min. Humlade enligt ovan i kokta nylonstrumpor som funkade bra. Kylde grytan i vattenbad och förde över till jäshinken. OG landade på 1.058 och 8l ganska exakt.
Nu två veckor senare verkar FG stanna på 1.012 vilket blir ABV 6% och jäshinken har knappt 8l kvar.
Verkar som jag kunde pricka receptet ganska bra, eller vad tycker ni? Skulle egentligen ha torrhumlat men det har varit lite jäsaktivitet eller övertryck i hinken hela tiden så jag lät bli.
Fråga: Hur skulle jag ha torrhumlat? Bara hällt i humlen löst i hinken, eller lagt i nya steriliserade nylonstrumpor med ett snöre genom jäsgrunkan som jag inte hittar namnet på nu
Kommentera gärna på tillvägagångssätt och resultat.