Recirkulera mäsken

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Recirkulera mäsken

Inläggav Lövenhagen » torsdag 2019-02-21 20:39

Hej,

Första inlägget på forumet, men misstänker att det kommer fler (dumma?) frågor.

Har så klart läst enormt mycket och även gjort några enklare satser på ölsatser, med helt okej resultat.
Men är nu dags att göra eget öl med egen mäsk och smaker.

Jag har inte riktigt förstått syftet med recirkulera, du lakar ändå ut efteråt och fångar där upp all mäsk och "driver" ur de sista socker enzymerna. Så var är egentligen syftet med det?
Vad blir resultatet om jag inte gör det?

MVH//En väldigt laddad nybörjare
Lövenhagen
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 66
Blev medlem: torsdag 2019-02-21 20:34

Re: Recirkulera mäsken

Inläggav Djonk » torsdag 2019-02-21 23:48

Klarare vört och mindre skal i koket, två exempel och mer info:

http://brulosophy.com/2016/02/22/the-vo ... t-results/

http://brulosophy.com/2016/03/28/the-vo ... t-results/

Gjorde det i början men tyckte att det var bökigt, tycker nog att protafloc i koket har gett större effekt för klarhet.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Recirkulera mäsken

Inläggav Lövenhagen » fredag 2019-02-22 12:37

Allt är så klart möjligt. Men att recirkulera är egentligen ett "onödigt" steg och det är möjligt att gena lite genom använda Protafloc istället?
Anledningen är att jag inte har en tappkran på grytan och alla hälla mäsken till en hink för att Recirkulera och sedan ner i grytan igen kändes bara onödigt. Även om det, vad jag förstår, inte är någon fara med riskera att syresätta mäsken genom att slabba mellan olika kärl
Lövenhagen
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 66
Blev medlem: torsdag 2019-02-21 20:34

Re: Recirkulera mäsken

Inläggav LuckyDuck » fredag 2019-02-22 14:25

Cirkuleringen har inget med sockerutbytet att göra utan syftar bara till en renare vört (och renare smak).

Det finns två skäl till att recirkulera:
- skal och fasta partiklar kan ge en astringent, bitter smak om de kokas eftersom oxalsyra/tanniner lakas ur. Dessutom kan de bränna fast med ännu otrevligare smak som följd.
- man blir av med en del proteiner som annars bildar skum under koket och i slutänden ger disigt öl om man inte filtrerar.

Protafloc är mer ett komplement än ett alternativ eftersom det inte löser problemet med astringens.

Skvättande och syresättning under mäskningen är inte så farligt men bör absolut undvikas under koket eftersom oxidering sker lättare vid högre temperaturer.
Peter Nilsson

Ge Nobelpris till den som konstruerar en flasktvätt för hemmabruk!
LuckyDuck
Belgomästare 2009
 
Inlägg: 51
Blev medlem: söndag 2008-11-30 13:34
Ort: Linköping

Re: Recirkulera mäsken

Inläggav Djonk » fredag 2019-02-22 15:35

Inte onödigt, snarare valfritt. Antar att du använder bryggpåse, bara den är finmaskig nog slipper man skal ändå.

Syftar på klar i motsats till disig/grumlig. Protafloc i koket, gelatin efter jäsning osv. påskyndar processen, men även veteöl kan bli kristallklar om man väntar tillräckligt länge.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster

cron