Hembryggd123 skrev:Hur gör man med recept för biab. Vad börjar man med och hur vet man hur man skall modifiera recept som inte är för biab?
Biab påverkar väl endast mäskningen. Är det rimligt att mäska sedan mäta og och om effektiviteten varit för låg så kokar man bort vätska tills man når rätt og. Sen får det bli den tänkta slutvolymen. Alltså att mängden öl bestäms först när man ser effektiviteten?
Recept är samma som för andra metoder.
Jag brygger med min braumeister på samma sätt som när jag bryggde BIAB. Mäskar med full kokvolym och lakar med 1l kallt vatten per kg malt.
För BIAB motsvarar det att lägga påsen i en hink och hälla på för att sedan lyfta upp påsen och sedan tillsätta vörten till grytan med resterande vört.
Fördelen med kallt vatten är att man slipper värma lakvatten, nackdelen är att man får något längre tid till uppkok.
När du bryggt några gånger korrigerar du din effektivitet i recepten så du prickar OG. Glöm inte att ju starkare öl, desto sämre utbyte.
Jag har själv alltid ~74% vid OG ~50 och på senaste bryggningen 63% vid OG 68.
Det beror mest på malt/vatten ratio.