Färdigjäst?
Postat: måndag 2019-02-11 22:14
Hej,
Nu vänder jag mig åter till detta fantastiska forum.
Tackar redan på förhand för alla svar jag kommer att få!
Jag har bryggt ett lageröl som ska jäsa i två omgångar.
Primärjäsning i 10 grader i 9 dagar och sedan sekundärjäsning i 5 grader i 15 dagar,
Idag är det två dagar kvar tills att det egentligen skulle tappas.
Tycker dock att det bubblat mycket så jag vet inte om det är färdigjäst.
Tog därför ett prov med hydrometer och det låg på ca 1022 (OG på 1053).
Enligt receptet ska FG vara 1012 (OG skulle enligt samma recept varit 1049).
Nu till frågorna:
Är det för tidigt att tappa om två dagar?
Kan jag "skynda på" processen genom att öka värmen? (det stod i 8-9 grader i stället för 10 i några dagar - kanske drog det ner på jäshastigheten?)
Eller ska jag vänta? (problemet är att jag inte har tid att tappa det förrän om 8-10 dagar om det inte blir nu - är det för länge att vänta tills dess?),
//Pellejönsaren
Nu vänder jag mig åter till detta fantastiska forum.
Tackar redan på förhand för alla svar jag kommer att få!
Jag har bryggt ett lageröl som ska jäsa i två omgångar.
Primärjäsning i 10 grader i 9 dagar och sedan sekundärjäsning i 5 grader i 15 dagar,
Idag är det två dagar kvar tills att det egentligen skulle tappas.
Tycker dock att det bubblat mycket så jag vet inte om det är färdigjäst.
Tog därför ett prov med hydrometer och det låg på ca 1022 (OG på 1053).
Enligt receptet ska FG vara 1012 (OG skulle enligt samma recept varit 1049).
Nu till frågorna:
Är det för tidigt att tappa om två dagar?
Kan jag "skynda på" processen genom att öka värmen? (det stod i 8-9 grader i stället för 10 i några dagar - kanske drog det ner på jäshastigheten?)
Eller ska jag vänta? (problemet är att jag inte har tid att tappa det förrän om 8-10 dagar om det inte blir nu - är det för länge att vänta tills dess?),
//Pellejönsaren