Premiär med all grain

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Premiär med all grain

Inläggav 140cab » lördag 2018-12-15 21:44

Så efter att ha mältat i över 1 vecka skred man till verket.
Siktade på 17 liter så det skulle tydligen vara 6 kg malt. Efter en time så uppmättes ynka 1.025. Antagligen har jag avbrutit mältningen för tidigt.
I alla fall vart det att att pytsa i resten (ca 6kg). Nu vart OG 1.055.
20 gram svensk noname med ytterligare 40 gram vid kokslut. Ovanpå denna misär vart det en utgången WLP080 i "för kultur" gjort för 6 timmar sen på socker och vatten.
Nu när alla misstag är gjorda borde nästa batch funka bättre.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 141
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav MCMLXXXII » lördag 2018-12-15 22:07

Jag hänger inte riktigt med i din process.
1 - Har du mältat egen malt?
2 - När, och hur, mätte du upp OG?
3 - Började du om med mäskningen från början med dubbel mängd malt? 12 kg!?
Användarvisningsbild
MCMLXXXII
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 161
Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » lördag 2018-12-15 22:25

Egen malt ( första gången )
OG efter "sparge" processen.
Sparade vörten och bytte till ny malt. Gjorde kok processen igen.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 141
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav Djonk » söndag 2018-12-16 08:30

Om jag förstår det rätt kan du köra med en del köpemalt nästa gång, så hjälper den till att konvertera stärkelse ifrån din egna. https://shop.humle.se/malt/weyermann/en ... -kornmalt/ eller liknande för extra skjuts i det hela.

Hoppas att du krossade malten innan mäskningen :D
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » söndag 2018-12-16 10:23

Djonk skrev:Om jag förstår det rätt kan du köra med en del köpemalt nästa gång, så hjälper den till att konvertera stärkelse ifrån din egna. https://shop.humle.se/malt/weyermann/en ... -kornmalt/ eller liknande för extra skjuts i det hela.

Hoppas att du krossade malten innan mäskningen :D


Hmm intressant. Min egen malt torkades i pannrummet med 250w fläkt. Tog typ 2-3 dagar innan kornet vart hårt igen. Sedan vart det någon timme i torktumlare för att ta bort dam och grodden.
Jodå det var krossat material i koket.

I alla fall efter 8 timmar vid 15c är det noll aktivitet. Eftersom man vickade på kokitteln vid urpumpning till pet carboy 19l så ligger det ett 3-4 cm lager av något vit sörja på botten. (Bockar av det misstaget också).
Är nästan inne på att försöka fiska upp jäst ifrån min rullande surdeg. Den borde vara pigg på att äta stärkelse som jag misstänker att det finns friskt av.
Annars har jag en påse av Lalvin 4x4.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 141
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » söndag 2018-12-16 10:28

Eftersom man har noll erfarenhet så tips på prisvärd humle mottages.
Min egenplockade svenska noname gav ett halmaktiv doft.
Min sambo skulle i alla fall inte dricka det där efter att hon luktade. Detta är egentligen ingen nackdel i för sig då det blir mera till mig :D
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 141
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav Djonk » söndag 2018-12-16 12:19

Höj temperaturen, White Labs rekommenderar 18-21 grader för den jästen (18C rumstemperatur blir kanske 21 i jäskärlet, https://shop.humle.se/utrustning/matnin ... ter-4-36-c eller liknande är praktiskt att ha)

Bös i botten är ingen fara, det är normalt (men brukar vara kornfärgat..)

Eftersom du ändå har använt mestadels egna ingredienser den här gången kanske du kan piffa upp det med något hemifrån istället för humle? Förslag och mängd finns här: http://www.milkthefunk.com/wiki/Soured_Fruit_Beer
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » söndag 2018-12-16 18:31

Djonk skrev:Höj temperaturen, White Labs rekommenderar 18-21 grader för den jästen (18C rumstemperatur blir kanske 21 i jäskärlet, https://shop.humle.se/utrustning/matnin ... ter-4-36-c eller liknande är praktiskt att ha)

Bös i botten är ingen fara, det är normalt (men brukar vara kornfärgat..)

Eftersom du ändå har använt mestadels egna ingredienser den här gången kanske du kan piffa upp det med något hemifrån istället för humle? Förslag och mängd finns här: http://www.milkthefunk.com/wiki/Soured_Fruit_Beer


Bar in I alla fall carboyn. Såg nyss att den låg på 18 grader och stiger.
Var också ner i källaren och blötlade en till sats med korn. Få se om man lyckas bättre den här gången.

Angående frukt . . Är mera för ren öl / humle smak. Fast det går ju prova ändå.

Har mera malt som gjordes i somras. Den är ännu sämre om jag inte minns fel. Smakade i alla fall inte nämnvärt sött. Tja koka och hiva i socker tills man når lämplig OG.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 141
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav Alex_08 » söndag 2018-12-16 18:38

140cab skrev: Sparade vörten och bytte till ny malt. Gjorde kok processen igen.


140cab skrev:Tja koka och hiva i socker tills man når lämplig OG.


Kokar du malten? Eller är det bara ett dåligt ordval? :D
Alex_08
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 67
Blev medlem: söndag 2017-02-19 23:02

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » söndag 2018-12-16 19:37

Fel ordval. Körde på 66 grader.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 141
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » måndag 2018-12-17 19:08

Djonk skrev:Höj temperaturen, White Labs rekommenderar 18-21 grader för den jästen (18C rumstemperatur blir kanske 21 i jäskärlet


Gjorde susen.
Under tiden har jag provat malten som jag gjorde i somras. På 10 liter vatten och lika mycket malt landade OG på 1.022. Utbyte ligger under 20% (enligt en kalkylator som jag hittade).
Tror jag tar och kokar ner det till hälften och gör en liten sats på 5 liter.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 141
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » tisdag 2018-12-25 11:17

Nu så verkar jäsningen vara inne på målrakan. Skall ta ett SG så man inte drabbas av samma söt slisk som äppelvinet i höstas.
Hade i protafloc (givetvis på måfå) i vörtkoket men det är fortfarande grumligt. Är kallt ute så det är liksom relativt enkelt att kallkrascha den här årstiden. Hur kallt vågar man gå innan jästen tar alltför mycket skada inför primningen ?
Och vid primningen koka sockerlag baserad volymen eller sockra flaskorna ? Det som talar emot sockerlagen är väll risken för dålig inblandning pga. att man inte vill vispa runt alltför mycket.
*Edit*
Mätte nyss och SG ligger på 1020. Tror jag skall ge carbon en lätt knuff för att väcka jästen en sista gång. Har kört med silikon propp den sista veckan så carbon hade ett visst övertryck så man fick en liten föraning av färdig produkt.
Den här lukten av hundrastgård som funnits kring carbon kunde inte hittas i smakprovet. Det smakade faktiskt friskt och inte alls halmaktigt som man kan läsa om svensk humle. Dock finns det något lite "tjockt" i smaken. Misstänker att det är stärkelse då man fick ta dubbelt så mycket malt pga det usla utbytet.

Har ny malt på gång så det blir nog en repris ovanpå jästkakan. Tänkte man skulle labba med att kristallisera och rosta lite av malten.
*Edit*
Senast redigerad av 140cab tisdag 2018-12-25 12:25, redigerad totalt 1 gång.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 141
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav Djonk » tisdag 2018-12-25 12:22

För mycket protafloc är inte bra, försök mäta upp lagom mängd nästa gång. Smidigt med en minisockerbit per flaska om du inte siktar på extra mycket/lite kolsyra.

-1 är den säkra temperaturen, men du kan gå lägre om du håller koll att du inte kyler för länge.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » tisdag 2018-12-25 15:40

Tack för tipset med minisockerbit.
Då det gäller protafloc, ger det bismak?
Kände efter en stund en liten föraning till metall. Kan i för sig bero på sillintaget alldeles strax före.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 141
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav Djonk » tisdag 2018-12-25 18:59

Mja, vet inte om det leder till bismak - däremot flytande klumpar och slem :) dvs. ger det inte önskad effekt.

Metall, låter som att det kan komma från vattnet, men nu har du ju mältat själv också..:D
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Nästa

Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 9 gäster