Sida 1 av 2

Övertryck och jästid

InläggPostat: tisdag 2018-12-04 11:51
av Wikborg
Hej!
Detta är mitt första inlägg på detta forum, hoppas därför ni har överseende om jag postar det i fel kategori.

Hur som helst. Jag är nu inne på min tredje ölbryggning och är därför att anse som nybörjare, den första bryggningen blev bra medans den andra blev misslyckad. Misslyckandet uppkom på grund av ett kraftigt övertryck i flaskorna efter 2 veckors lagring. Det jäste i två veckor enligt receptet men det bubblade fortfarande i jäsröret, erhöll dock ett enligt receptet korrekt FG värde. Testsmakade en öl efter en vecka på flaska och den smakade då väl och inget övertryck alls och en bra kolsyrenivå, efter två veckor på flaska så var det dock ett kraftigt övertryck i flaskorna, testade även två olika metoder för kolsyresättning (prima och carbondropps). Jag är nu inne på min tredje bryggning och brygden har stått på jäsning i cirka 17 dagar och det bubblar fortfarande i jäsröret, ungefär lika frekvent som vid upptappningen av den förra satsen.

Det handlar om en helmaltsbryggning med torrjästen US-05 med en jämn jästemperatur om 20 grader. Eftersom jag vill undvika samma resultat som förra gången, dvs övertryck i flaskorna, så är således min fråga vad det kan bero på att det fortfarande bubblar i jäsröret? Kan det handla om att små mängder av kolsyra bildats under jäsningen och vad kan man i så fall göra för att undvika att övertryck uppstår i flaskorna?

Re: Övertryck och jästid

InläggPostat: tisdag 2018-12-04 13:00
av Djonk
Det bildas mycket kolsyra under jäsningen, kan bubbla ut lite även efter lång tid t.ex. om temperaturen skiftar. Kontrollera FG flera gånger med några dagars mellanrum, om det är samma värde har det förhoppningsvis jäst ut. Hur mycket prima använde du?

Re: Övertryck och jästid

InläggPostat: tisdag 2018-12-04 13:16
av Wikborg
Tack för svaret! Använda mig av 5ml prima per 33cl flaska. Priman bestod av en del socker och en del vatten, i detta fallet 2dl socker och 2dl vatten.

Re: Övertryck och jästid

InläggPostat: tisdag 2018-12-04 15:22
av ekstedt
US-05 brukar jäsa ut på 3-4 dagar, så det är nog inte där problemet ligger i alla fall.

Re: Övertryck och jästid

InläggPostat: tisdag 2018-12-04 20:06
av Djonk
Om inget annat än US-05 har smitit in :)

Räcker nog med ~3ml prima, så har du lite mer marginal. Glöm inte att det blir högre sockerhalt om du kokat bort en del av vattnet. Brukar ha i lite mer från början och väga för att veta när den mängden har kokat bort.

Re: Övertryck och jästid

InläggPostat: tisdag 2018-12-04 20:21
av simonarvestrand
Tyckte docering av prime va lite lurigt, hade ett par rejält överkolsyrade batcher , gick över till keg och sockerbitar när jag flaskar istället,
efter det har jag bara haft problem med en batch och det va helt enkelt för att jag va för stressad och den inte hade jäst klart helt
utan jäste lite till när den ställdes i rumstemp.

Re: Övertryck och jästid

InläggPostat: tisdag 2018-12-04 20:33
av Drake
Kan ju vara något typ av vildjäsning, men då borde det märkas på smaken så jag tror mer på för mycket prima. Använd carbonation drops eller sockerbitar istället så får du nog mer koll på det. Finns sockerbitar i olika storlekar så du kan välja det som passar dig bäst. 5-6 gram/liter borde vara lagom.

Re: Övertryck och jästid

InläggPostat: tisdag 2018-12-04 20:47
av Wikborg
Använda mig av prima till cirka hälften av flaskorna och carbondrops till resterande flaskor, däremot kan det kanske varit någon form av vildjäsning i den förra satsen. Just nu "bubblar" det i jäsröret med långa mellanrum, typ 10min mellan bubblorna. Ska testa att ta ett FG värde och se om det hållit sig konstant.

Re: Övertryck och jästid

InläggPostat: tisdag 2018-12-04 21:04
av Drake
Aha, såg det nu. Smakar och luktar allt bra? Hur rengör du flaskorna?

Re: Övertryck och jästid

InläggPostat: tisdag 2018-12-04 22:46
av Wikborg
Ja det gjorde det, kände lite smak av jäst dock. Rengjorde cirka 1/3 av flaskorna med hjälp av kokt vatten och desinfektionsmedel, 2/3 av flaskorna körde jag i diskmaskinen och spejade sedan desinfektionsmedel i dem.

Re: Övertryck och jästid

InläggPostat: tisdag 2018-12-04 23:40
av Djonk
Om de var väldigt smutsiga kan det vara bra med PBW eller liknande först, men ser de rena ut borde Star San eller vad du använder räcka långt. Har testat att bara skölja med varmvatten och ploppa i en minisockerbit (6,3g/L) med fingrarna, gått bra hittills men känns lite slappt :D inte att rekommendera om du verkar ha problem med vildjäsning.

Re: Övertryck och jästid

InläggPostat: onsdag 2018-12-05 00:00
av Drake
Djonk skrev:Om de var väldigt smutsiga kan det vara bra med PBW eller liknande först, men ser de rena ut borde Star San eller vad du använder räcka långt. Har testat att bara skölja med varmvatten och ploppa i en minisockerbit (6,3g/L) med fingrarna, gått bra hittills men känns lite slappt :D inte att rekommendera om du verkar ha problem med vildjäsning.


Så har jag gjort med minst tusen flaskor och har bara haft några få gushers, kanske 3-4 på hela tiden. Förutom att jag oftast kör med C-drops istället för sockerbitar och alltid star-san innan fyllning.

Re: Övertryck och jästid

InläggPostat: torsdag 2018-12-06 09:09
av Saint
Jag brukar alltid koka sockerlag på ca 5-7g/l (beroende på stil) och sedan tappa om ölen. Fördelen är att du slipper jästkakan i botten på primärtunnan. Dock måste man vara väldigt noga med rengöring och göra ev åtgärder för att slippa oxidation. Har haft 2-3 gushers på 5år.

Re: Övertryck och jästid

InläggPostat: torsdag 2018-12-06 13:04
av Wikborg
Saint skrev:Jag brukar alltid koka sockerlag på ca 5-7g/l (beroende på stil) och sedan tappa om ölen. Fördelen är att du slipper jästkakan i botten på primärtunnan. Dock måste man vara väldigt noga med rengöring och göra ev åtgärder för att slippa oxidation. Har haft 2-3 gushers på 5år.

Tack för ditt svar, jag har tidigare tappat om ölen till ett sekundärt jäskärl för att just bli av med jästkakan. Vad skulle "ev åtgärder" mot oxidering kunna vara?

Re: Övertryck och jästid

InläggPostat: torsdag 2018-12-06 16:08
av Rotsac
Saint skrev:Jag brukar alltid koka sockerlag på ca 5-7g/l (beroende på stil) och sedan tappa om ölen. Fördelen är att du slipper jästkakan i botten på primärtunnan. Dock måste man vara väldigt noga med rengöring och göra ev åtgärder för att slippa oxidation. Har haft 2-3 gushers på 5år.


Med flasktappning via en flaskfyllare fäst direk på kranen, samt "Clear Beer Draught System", behöver man ej bekymra sig över att det rörs upp skräp från botten.
Den fästs med en silikonplugg i kranen. Rekommenderas! Man får ut ALLT öl, utan att luta jäshinken.

https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... ght-system

https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... ght-system