Som 3 barns pappa räcker inte alltid tiden till, i detta fall är det vattenbehandling jag pratar om. Finns mycket att läsa och mycket lära, och någon helg när tillfälle ges ska jag sätta mig in det, tills det hoppas jag någon vänlig själ orkar tänka lite istället för mig.
Jag brygger i en bulldog, jag vet att min malt ration per liter vatten är för låg. Kör ca 4 kg malt och 20 L vatten (kör bara enstegsmäskning), lakvattnet ca 7-10 L vatten (beroende på vilken kastrull som är ledig i hemmet ).
Jag bor i centrala STHLM och vattenprofilen enligt SHBF ser ut som nedan
Stockholm
Provtagningsplats Blandning Norsborg & Lovös vatten
Ca 25
Na 10.5
Mg 3.9
SO4 39
Cl 13.5
HCO3 59
pH 8.5
Ska köpa lite mätstickor för PH värdet, vad jag hörde så ska man ligga 5,2 - 5,4 i ph.
Jag brygger oftast pale ale eller liknande ales som är ganska välhumlade.
Vilka mineraler/salter ska jag köpa och ungefär hur mycket ska jag använda av dom för en batch enligt ovanstående?
Mäter man ph efter att man tillsatt salter/mineraler och sedan justerar med mjölksyra?
Är inte ute efter perfektion på milligrammet, bara nån hint om vad som enkelt kan förbättra.
Eller är det så att jag bara ska köra på sthlm:s vattnet utan att behandla?