Stefan S skrev:Strålande! Nått jag behöver tänka när jag ska prima? Som rookie tänker jag att all jäst borde ligga på botten i kakan, behöver jag tillsätta lite mer jäst innan primning? Eller ska jag bara köra på med sockerlag som vanligt (brukar köra på 7 ish gram per liter)?
Av nyfikenhet, hur länge rent teoretiskt tror du en lager kan stå i 4 grader?
Även när ölet ser klart ut så simmar massor med jäst runt i ölet. Om du tappar om när du flaskar, så kan du ta en tesked jäst från kakan och röra ut i flaskningshinken med sockerlösningen, för att vara säker på att få med tillräckligt med jäst. Har du inte bryggt en superstark öl är jästen ok.
Beroende på ölets styrka och storleken på jästkakan så varierar det hur länge den kan stå. Kan tyvärr inte ge en generell tumregel, men två månader är inte lång tid för en lager i 4°C. Det heter ju lager.