Sakta men säkert går det framåt, snart 1 år som hembryggare och 15 bryggningar under bältet. Har nu gått ifrån BIAB till ett bryggverk (Bulldog brewer). Börjar få lite mer koll nu men upplever ändå "oväntade" resultat ibland, och det vill jag komma ifrån.
Fråga 1;
Har nu med bryggverket kunna kontrollera temperaturen mer under inmäskning. Oftast blir det enstegs med en temp på 64 under på ca 50 - 60 min. Tidigare lakade jag bara med varmare vatten men nu har jag börjat höja tempen i bryggverket sista 10 min till ca 75 ºC och sen lakar med lika varmt vatten.
Jag tycker mig få en bättre öl på sista tiden, kan just denna utmäskning på 75ºC på 10 min i bryggverket påverka slutresultatet mycket, eller är det andra faktorerna som jag införskaffat kyl för jäsning en större bidragande faktor tror ni? Upplevde en bi-smak (jag tyckte det var åt jäst hållet innan) som nu inte framkommer.
Fråga 2
Ser att de flesta förespråkar ev vatten/malt ratio på ca 1 kg malt per 3 L vatten. Om man kör typ 4,5 liter vatten per kg malt kommer resultatet försämras mkt? Av det jag har läst har jag förstått att det är PH värdet på mäsken som blir knas med högre andel vatten. Är det fler faktorer än PH värdet som kan skapa ett sämre resultat?
Men nu till frågan, jag är inte så hardcore att jag kommer sätta mig in i vattenbehandling 110 % procent, därför undrar jag om det som heter typ PH stabilizer och finns på både humlegården och maltmagnus duger som vattenbehanding?
Ofta ser jag ett gäng salter, sulfater, klorider, fan och hans moster man ska ha. Kan en PH stabilizer ersätta de, eller är det bara för PH värdet.
Bor i centrala sthlm, inte kollat nån vattenprofil (mest för att den inte skulle säga mig något )
Så jag undrar ju typ om jag kan 4,5 liter vatten per kilo malt och med hjälp av PH stabilizer kommma undan de negativa aspekter med högre del vatten/malt ratio?