Sida 1 av 1

Förkultur

InläggPostat: tisdag 2018-03-13 12:16
av peterg
Jag har för första gången gjort en förkultur till min blivande lager på 10 liter. Enligt alla konstens regler kokade jag 5 dl vatten med 50gr Spraymalt Light och efter kylning till 25° tillsatte jag en påse torrjäst 34/70. Detta blandades med magnetomrörare i 35 timmar. Efter 1 dygn i kylen på 7° ser den ut så här. Ska jag slå bort vörten och sedan ta den ljusa bottensatsen till min färdiga vört?

Re: Förkultur

InläggPostat: tisdag 2018-03-13 13:49
av st1
Exakt så. Om jag har möjlighet brukar jag låta mina förkulturer stå i kylen i två dagar för att så mycket som möjligt ska hinna lägga sig på botten. Men du har fattat det helt rätt och din förkultur ser ut precis som den ska.

Re: Förkultur

InläggPostat: tisdag 2018-03-13 14:21
av ekstedt
Allt gott och väl, men...man bör normalt inte göra förkultur på torrjäst, det är bättre att köpa en påse till om man behöver fler jästceller. Och är man petnoga med antalet jästceller bör man rehydrera också.

Re: Förkultur

InläggPostat: tisdag 2018-03-13 17:11
av peterg
Ok, 2 påsar torrjäst 34/70 kostar 100kr vilket gör 10kr/liter istället för ca 5,5kr/liter. Varför skulle det funka sämre med torrjäst?

Re: Förkultur

InläggPostat: tisdag 2018-03-13 18:16
av ekstedt
peterg skrev:Ok, 2 påsar torrjäst 34/70 kostar 100kr vilket gör 10kr/liter istället för ca 55kr/liter. Varför skulle det funka sämre med torrjäst?


Nu räcker i.o.f.s. 1 påse till 10 liter. Att man inte ska ska göra förkultur på torrjäst har att göra med försämrad vitalitet.

Re: Förkultur

InläggPostat: tisdag 2018-03-13 20:09
av tcncc
Om vitaliten skulle försämras av att man gör en förkultur, så skulle väl knappast den lämpa sig att återanvända heller. Och det kan man tydligen göra enligt fermentis
"As far as lager yeasts are concerned, we recommend to limit their recycling to no more than 4 to 6 times."
tcncc

Re: Förkultur

InläggPostat: tisdag 2018-03-13 20:22
av ekstedt
tcncc skrev:Om vitaliten skulle försämras av att man gör en förkultur, så skulle väl knappast den lämpa sig att återanvända heller. Och det kan man tydligen göra enligt fermentis
"As far as lager yeasts are concerned, we recommend to limit their recycling to no more than 4 to 6 times."
tcncc


Det är nog inga drastiska försämringar vi talar om. Läs s. 133 i "Yeast" om du vill veta mer.

Re: Förkultur

InläggPostat: tisdag 2018-03-13 20:40
av tcncc
Tänkte på Lallemand som också sysslar med torrjäst (dock inte Chris White), skriver att deras Diamond Lager "är lämplig att göra en förkultur på".