Jäsa SAFLAGER W-34/70 vid 10 grader

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Jäsa SAFLAGER W-34/70 vid 10 grader

Inläggav Berra » söndag 2018-02-04 13:21

Hej
Har gång efter gång problem med att jäsningen inte tar fart när jag skall brygga Lager öl.

Nu sist så 21 liter vört till 17 grader.
Skakar så det kommer in ordentligt med luft
Sprinklar över två paket jäst.
Stoppar in i jäs kylen som är inställd på 10 grader.
Efter 3 dagar har det inte hänt något, OG ligger fortfarande på 1.058.
Jag ställer då upp temp till 14 grader då börjar det jäsa som det ska och det är nu nere på 1.028

Denna jäst ska ju funka vid 10-15 grader... varför startar den inte

Någon som har några idéer ?

Hälsningar
Björn
Berra
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 48
Blev medlem: söndag 2017-03-05 12:42

Re: Jäsa SAFLAGER W-34/70 vid 10 grader

Inläggav Djonk » söndag 2018-02-04 15:48

Är du säker på att det verkligen är 10 grader? En sak jag kämpar med lite såhär i början är att mina termometrar visar ganska olika värden, kan skilja sig 7-10 grader som mest! Sen kanske frågan är om det verkligen behöver vara så kallt, tänker nog testa att göra min första lager i 16C efter att ha läst om experiment med varmjäst saflager w-34/70.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Jäsa SAFLAGER W-34/70 vid 10 grader

Inläggav Lindh » söndag 2018-02-04 17:36

Jäst överlag gillar inte när temperaturen sjunker. Pitcha vid 10c och jäs vid 10c så går det bättre. Jag kör alltid 9-10c på 34/70. Kan ju vara att du har för lite jäst i också... Rehydrera så blir det nära på dubbelt antal. Eller. 1.057”8 är ganska starkt för att vara lager, du behöver nog mer jäst...
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1458
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59

Re: Jäsa SAFLAGER W-34/70 vid 10 grader

Inläggav selik » måndag 2018-02-05 20:36

Berra skrev:Hej
Har gång efter gång problem med att jäsningen inte tar fart när jag skall brygga Lager öl.

Nu sist så 21 liter vört till 17 grader.
Skakar så det kommer in ordentligt med luft
Sprinklar över två paket jäst.
Stoppar in i jäs kylen som är inställd på 10 grader.
Efter 3 dagar har det inte hänt något, OG ligger fortfarande på 1.058.
Jag ställer då upp temp till 14 grader då börjar det jäsa som det ska och det är nu nere på 1.028

Denna jäst ska ju funka vid 10-15 grader... varför startar den inte

Någon som har några idéer ?

Hälsningar
Björn
Om du låter jästen arbeta i rumstemp första dygnet och sedan ställer den kallare så kommer det att gå bra

Skickat från min SM-J530F via Tapatalk
selik
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 4
Blev medlem: fredag 2014-03-21 10:25

Re: Jäsa SAFLAGER W-34/70 vid 10 grader

Inläggav Bee » måndag 2018-02-05 21:27

selik skrev:Om du låter jästen arbeta i rumstemp första dygnet och sedan ställer den kallare så kommer det att gå bra


Jästen utvecklar flest smakkomponenter under de första ~48h vilket gör att du inte får en lika ren jäsning om du gör så.
Bättre att köra direkt på samma temperatur som du ska jäsa i isåfall.
Nu är inte 34/70 en särskilt temperaturkänslig jäst och presterar bra med ren jäsning ovanför lagertemperatur, men jag skulle ändå inte rekommendera att börja högt för att gå lågt.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Jäsa SAFLAGER W-34/70 vid 10 grader

Inläggav Berra » måndag 2018-02-05 21:45

Då jag ändå har en jäskyl så ville jag använda den, men jag har också läst Brulosphys tester med varmare jäsning så det kanske blir något test framöver. Ska dubbelkolla så tempen verkligen stämmer.

@Lind. Passar på att tacka för en informativ blogg. Ska definitivt testa att föröka hamna på rätt temp nästa gång. Tyckte jag följde förpackningens instruktioner när jag tog två paket till 21liter. Får testa att rehydrera nästa gång.

Tack för alla uppslag, ska bli intressant att se hur det går nästa gång :-)
Berra
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 48
Blev medlem: söndag 2017-03-05 12:42


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 43 gäster