Drake skrev:
inte rackla med ölsatser. Du blir bara besviken.
- ca 20l gryta
https://shop.humle.se/utrustning/bryggning/kittlar/rostfri-kittel-24-l- BIAB-påse
https://shop.humle.se/utrustning/bryggning/avsilning/maskpase-terylen-30-x-30-x-35-cm- 3kg krossad Pale Ale Malt
https://shop.humle.se/malt/viking/pale-ale-malt-viking-krossad-2-kg- 100g Citra
https://shop.humle.se/humle/usa/citra/citra-kottar-2017-100-g- US-05 jäst
https://shop.humle.se/jast/alejast/torr/fermentis-safale-us-05-115-g- saftsil
https://shop.humle.se/sok/saftsil- Jästunna med vattenlås
https://shop.humle.se/utrustning/jasning/jaskarl-i-plast/jashink-30-l- Pumphävert
https://shop.humle.se/utrustning/omtappning/pumphavert-auto-siphon- Flaskfyllare
https://shop.humle.se/utrustning/flasktappning/fyllare/flaskfyllare-38- Starsan
https://shop.humle.se/utrustning/rengoring/desinfektion/star-san-236-ml-8-oz- PBW
https://shop.humle.se/utrustning/rengoring/rengoringsmedel/pbw-450-g-1-lb- Kapsyler
https://shop.humle.se/utrustning/flasktappning/kapsyler/250-st/kronkapsyler-c-a-250-st-vita- Enkel kapsylerare
https://shop.humle.se/utrustning/flasktappning/kapsylerare/gloria-kapsylerare-handhallenMed det gör du din första Pale Ale som kommer att smaka fantastiskt. Kan vid första blick vara en lite hög startup-kostnad, men är du seriös med att köra igång så finns det inte riktigt några genvägar enl mig.
Sedan är det bara att ställa alla dina frågor på forumet. Du kommer att få svar.[/quote]
Bra inlägg, men jag har några synpunkter på listan. Om man nu vill gå all in direkt alltså, annars kan man nog nästan få ihop en liten batch med de saker man har i köket. Grejerna på listan funkar såklart men du kommer snart att vilja byta ut dom mot andra grejer. Jag vet eftersom jag gått samma väg själv!
Köp en större kastrull på en gång, minst 36 liter eller större för du kommer garanterat att vilja göra större batcher så snart du smakat din första öl! Prisskillnaden är minimal och allt blir mycket enklare! Och se till att ha kran på den och alla jäskärl så slipper du hävert och återigen, det blir såååå mycket enklare!!!
Saftsilen!!!! NEEEJ!!! Låt skiten sedimentera en kvart bara och allt blir så.... Ja, du fattar va?
Den biabpåsen som föreslås är inget vidare, den har alldeles för stora maskor i botten och flaskfyllaren är ett skämt, du får en bänkmaskin för ett par hundra och då blir allt så m..... Fan vad jag upprepar mig. Men det är bara så det är!
En kylare anser jag vara en nödvändighet även om det går utan, en sådan kan du bygga själv för ett par hundringar och är en otroligt bra investering.
Vet inte vad du har för vatten och normalt så går det bra att brygga öl utan att börja med vattenbehandling vilket väl får ses som en överkurs. Men däremot kan det vara bra att ha ph-stickor och mjölksyra till hands eftersom ph ibland kan sticka iväg när man brygger ljusa öl med bias-metoden. Inget måste alltså, men en tidig punkt att kolla upp om du vill gå vidare.
Och som nämnts ovan, försök att få hänga på någon van bryggare, det ger otroligt mycket. Och läs, läs, läs som också nämnts.[/quote]
Håller med om att 36L är att föredra. Tog bara till en lite mindre eftersom 36l är inte superenkelt att koka utan ordentliga åtgärder. Tänkte och så på kylare men det kanske kan vara en utveckling is/snöbad funkar ju utmärkt såhär på vintern. BIAB-påsen är bara ett exempel. Kör själv med stålkorg. Var nästan rädd att gå för långt med utrustningstipsen. Vill inte skrämma bort karln