Jag fick rådet att kontrollera jäsningen bättre – att många nybryggare tycker att just det steget innebär en stor skillnad.
Så jag läste på här och på andra forum om jästider och temperaturer. Är detta en bra väg att gå (det gäller ale då):
1. Jag kyler till ca 18 grader innan jag tillsätter jästen (oftast US-05).
2. Första 2–3 dagarna håller jag lägre temperatur, cirka 16 grader.
3. Därefter upp i rumstemperatur: 21 grader i kanske 7 dagar (håller koll på FG)
4. Kylning till ca 2 grader i 1–2 dagar före buteljering
Något jag har missuppfattat här, eller vad kan göra schemat ännu bättre?
Ska tillägga att jag följde det här schemat i senaste bryggningen. Då gick jäsningen knappt igång på de tre dagarna i 17 grader. Jag hade American West B5-jäst då, vilken ska vara likvärdig med US-05 om jag fattat rätt. När jag sedan bar upp hinken i rumstemperatur satte det igång ordentligt. Jag antar dels p.g.a. temperaturen och dels p.g.a. att den blev lite omrörd av att jag gick i trappor.