för lite vätska i jäskärlet

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

för lite vätska i jäskärlet

Inläggav cobrarax » söndag 2018-01-14 21:20

Hej!

Jag har för första gången gjort en sats som nu är i jäskärlet sedan 2 dagar. Enligt receptet (Köksbryggeriet) ska det vara 4 liter men det blev nog bara 3.5 liter till slut. Kan man fylla på, späda ut i jäskärlet?

Eric
cobrarax
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 6
Blev medlem: söndag 2018-01-14 21:12

Re: för lite vätska i jäskärlet

Inläggav Gunnarsson » söndag 2018-01-14 21:45

Du kan späda upp till fyra liter, men det finns en liten risk att du får i någon infektion i ölen. Koka vattnet först och låt det svalna, desinficera händer och lock innan du öppnar så ska det nog gå bra. Om du har fått ut rätt mängd socker ur malten får du den förväntade styrkan på ölen om du späder upp till fyra liter. Låter du det vara kvar på 3,5 liter blir ölen istället lite starkare.
Gunnarsson
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 28
Blev medlem: måndag 2016-11-21 09:44

Re: för lite vätska i jäskärlet

Inläggav skyking » söndag 2018-01-14 21:49

Du KAN späda, men jag skulle nog rekommendera att du avstår från det första gången du brygger.

Skall du späda så är det för att du hamnat på högre OG än vad du räknat med och inte för att volymen är fel.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: för lite vätska i jäskärlet

Inläggav cobrarax » söndag 2018-01-14 21:57

Tackar! Jag gör så!

Eric
cobrarax
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 6
Blev medlem: söndag 2018-01-14 21:12

Re: för lite vätska i jäskärlet

Inläggav Rotsac » söndag 2018-01-14 23:34

cobrarax skrev:Tackar! Jag gör så!
Eric


Gör hvad....?
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: för lite vätska i jäskärlet

Inläggav cobrarax » söndag 2018-04-29 16:14

Jag kan rapportera att ölen blev himla god, den godaste jag druckit tror jag. Jag spädde inte ut satsen utan lät den vara och alkoholhalten blev nog rätt hög. Nu efter 2 månader är fortfarande ölen ok men citra doften och smaken har avtagit. hur gör man vid nästa sats så att fräscheten bevaras?
cobrarax
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 6
Blev medlem: söndag 2018-01-14 21:12

Re: för lite vätska i jäskärlet

Inläggav Djonk » söndag 2018-04-29 16:50

Minimera syre, tycker att det blev märkbar skillnad redan när flaskjäsningen var klar av att blåsa ur flaskorna med co2.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: för lite vätska i jäskärlet

Inläggav cobrarax » söndag 2018-04-29 17:01

Djonk skrev:Minimera syre, tycker att det blev märkbar skillnad redan när flaskjäsningen var klar av att blåsa ur flaskorna med co2.

Hmm? Jag har inte satt mig in i co2 beandling men när i processen ska det ske?
cobrarax
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 6
Blev medlem: söndag 2018-01-14 21:12

Re: för lite vätska i jäskärlet

Inläggav Djonk » söndag 2018-04-29 19:34

Kan ske i flera stadier, själv har jag bara testat vid flaskning.

Ett exempel: https://youtu.be/qW8cFuLr_jw
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 5 gäster