Jag brygger ganska små batcher, får ut 16-17 l till jäsning (ska snart uppgradera till större kastrull).
Enligt det jag har läst på diverse forum bör det inte behövas någon förkultur pga av storleken och att jag ej kör på OG över 1.060.
Vill iaf köra med förkultur, dels för att lära mig inför framtida bryggutrustning och för att jag tycker det känns säkrare att man vet att jästen pigg och inte luktar illa.
Jag brukar sätta förkulturen 2 -3 dagar innan bryggning, enligt konstens alla regler.
Men nu till frågan.
Hur mycket av förkulturen ska ner i vörten? Som jag nämnde ovan blir det oftast runt 17 liter som skall jäsas.
Förkulturen brukar jag köra på 1 liter vätska och 100 g maltexkrakt + jästnäring.
Efter 2 dygn har oftast jästen lagt sig på botten i e-kolven. Ska jag skaka om och upp jästen i all vätska eller dekantera 2/3 delar innan jag skakar upp jästen och häller i?