Hopstand mm

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Hopstand mm

Inläggav jonteman » torsdag 2018-01-04 13:50

Har bryggt min första batch och sitter och läser lite olika recept och blir osäker på hopstand.
I en del recept kan det stå Hops boil 30 min och i ett annat Hopstand 30 min.
Är detta felskrivet eller är det olika saker.

I receptet med Hops boil 30 min står även Hopstand 0 min. 30 min från kokets slut samt direkt efter kokets slut tolkar jag detta som.

Men Hopstand 30 min? Menas Hops boil 30 min även här? Att hopstand är alltid efter kok...? Alltså 0 min.
jonteman
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 37
Blev medlem: torsdag 2017-12-07 11:15

Re: Hopstand mm

Inläggav skyking » torsdag 2018-01-04 14:19

Var hittar du dessa recept?

Hopstand avser humle som tillsäts vid/efter avslutat kok och får stå ett tag innan man kyler vörten. Dock kan det ju förekomma tryckfel och utifrån din beskrivning så låter det ju lite märkligt formulerat, kanske är det just ett tryckfel?

Avviker inte receptet alltför drastiskt från vad du tidigare har erfarenhet så behöver man inte nojja sig väldigt mycket. Kör du på så kommer resultatet inte avvika alltför drastiskt från vad du druckit innan.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Hopstand mm

Inläggav jonteman » torsdag 2018-01-04 14:44

Har hämtat från Brewers friend och Grainfathers hemsida.

Då är alltså Hopstand alltid efter koket. Hopstand 20 min är att man tillsätter efter kok och får dra i 20 min?
Hop boil 20 min är tillsatt 20 min innan kokslut.

Men Hopstand 0 min är då vad?
jonteman
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 37
Blev medlem: torsdag 2017-12-07 11:15

Re: Hopstand mm

Inläggav skyking » torsdag 2018-01-04 15:04

Ja, bortsett från om det står fel...

Hopstand 0min kan vara ett annat namn på flameout-hops. Dvs att du tilsätter humlet vid/efter kokets slut och påbörjar kylningen direkt.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Hopstand mm

Inläggav jonteman » torsdag 2018-01-04 15:50

Fick förklarat nu av en kompis:
Hopstand 0 min är humla efter kok och påbörja kylning direkt.
Hopstand 20 ska götta sig 20 min innan kylning.
Ska inte förväxlas med att humla under koket.

Hade blandat ihop termerna. Så kan det gå när man är hied som man säger här i skåne. :lol:
Har bråttom att sätta igång innan man läst på...
Men det blir säker gott ändå!
jonteman
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 37
Blev medlem: torsdag 2017-12-07 11:15


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 90 gäster