Det finns flera olika anledningar / potentiella orsaker till gushing, de flesta utanför en vanlig bryggares insikter.
Snabbt går tanken till att man fått en infektion.
Orkar man traggla sig igenom lite halvteknisk engelska och har med sig en del bryggteknologi i ryggen kan denna sammanfattning vara bra tycker jag:
www.mdpi.com/2306-5710/3/2/25/pdf
Men det finns många som forskar i detta ämne, så finns massor av info vid lite googlande om man vill läsa mer.
Att misstänka fusariumangripen malt är kanske inget man gör först och främst, inte som hembryggare.
Det som nämnts ovan, ex för mycket socker till priming, att ölen inte jäst ut, infektion; dessa känns som lättare och tydligare bitar att ta sig an.
Har man fått med sig lite partiklar från malt eller humle ner i flaskan, eller om flaskan är lite skadad innuti, alternativt rester av rengöringsmedel, kan detta också orsaka gushing.
En torr och ren flaska med dito kapsyl, öl utan partiklar, ren utrustning, rätt giva av socker, utjäst öl; då torde riskerna för gushing minska rejält.