Alla batcher jag gör blir *gushers*?

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Re: Alla batcher jag gör blir *gushers*?

Inläggav Janne gnoff Berglund » onsdag 2018-01-10 13:29

Det finns flera olika anledningar / potentiella orsaker till gushing, de flesta utanför en vanlig bryggares insikter.
Snabbt går tanken till att man fått en infektion.

Orkar man traggla sig igenom lite halvteknisk engelska och har med sig en del bryggteknologi i ryggen kan denna sammanfattning vara bra tycker jag:
www.mdpi.com/2306-5710/3/2/25/pdf
Men det finns många som forskar i detta ämne, så finns massor av info vid lite googlande om man vill läsa mer.


Att misstänka fusariumangripen malt är kanske inget man gör först och främst, inte som hembryggare.
Det som nämnts ovan, ex för mycket socker till priming, att ölen inte jäst ut, infektion; dessa känns som lättare och tydligare bitar att ta sig an.
Har man fått med sig lite partiklar från malt eller humle ner i flaskan, eller om flaskan är lite skadad innuti, alternativt rester av rengöringsmedel, kan detta också orsaka gushing.

En torr och ren flaska med dito kapsyl, öl utan partiklar, ren utrustning, rätt giva av socker, utjäst öl; då torde riskerna för gushing minska rejält.
Janne gnoff Berglund
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1018
Blev medlem: fredag 2006-11-10 14:49
Ort: Göteborg

Re: Alla batcher jag gör blir *gushers*?

Inläggav Eidre » onsdag 2018-01-10 16:52

Karl R skrev:@Eidre

Ditt tilläggstips. Du får gärna beskriva varför du menar malten skulle vara problemet.


gnoff är rätt på det.

Jag skrev lite om det här för något år sedan.
http://www.hopsan.com/?p=275
Magnus Forsling - Hopsan.com
Användarvisningsbild
Eidre
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 17
Blev medlem: lördag 2013-07-27 20:57
Ort: Stenungsund

Re: Alla batcher jag gör blir *gushers*?

Inläggav Karl R » onsdag 2018-01-10 17:25

Eidre skrev:[quote="Karl R"]@Eidre

Ditt tilläggstips. Du får gärna beskriva varför du menar malten skulle vara problemet.


gnoff är rätt på det.

Jag skrev lite om det här för något år sedan.
http://www.hopsan.com/?p=275[/quote]Tack för infon, en lär sig

Skickat från min FRD-L09 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 797
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Föregående

Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 34 gäster

cron