Ännu ett jäsmysterium

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Ännu ett jäsmysterium

Inläggav MCMLXXXII » onsdag 2017-10-25 18:58

Hojt!

Helt ny här på forumet.

Jag gav mig i kast med följande recept som min andra bryggning. Jäsningen verkar dock ha stannat av. (~1.043, OG: 1.080)
Det har gått 11 dagar sedan jästen tillsattes och det är fortfarande lite aktivitet i jäsröret, men de senaste tre dagars avläsning ger samma värde.
En förkultur på 2L användes och jästen såg ut att stormtrivas. Temperaturen i jästanken har varit hyggligt stabil och eftersom det är en konisk jästank, så det är inga problem att tappa upp prover. (Använder refraktometer, så endast några droppar krävs) Smaken är inte särskilt söt, så vore det inte för att 1.043 känns väldigt högt så skulle det väl kunna ses som färdigjäst.
Jag har inte lyckats hitta någon annan som råkat ut för just denna kombinationen. Skall man räkna med en platå, eller tar det flera dagar för varje punkt nedåt? Är alla jäsbara sockerarter slut men en väldans massa annat kvar?
Några teorier? :?
Användarvisningsbild
MCMLXXXII
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 16
Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05

Re: Ännu ett jäsmysterium

Inläggav Lindh » onsdag 2017-10-25 19:17

Refraktometer är till vört. Du mäter jäsande vört eller öl med en hydrometer. Det går stt räkna om refraktometerns värde till FG men det stämmer inte alltid helt hundra. Skaffa en hydrometer istället är mitt tips.
Användarvisningsbild
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1285
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59
Ort: Nykvarn/Stockholm

Re: Ännu ett jäsmysterium

Inläggav MCMLXXXII » onsdag 2017-10-25 19:20

Lindh skrev:Refraktometer är till vört. Du mäter jäsande vört eller öl med en hydrometer. Det går stt räkna om refraktometerns värde till FG men det stämmer inte alltid helt hundra. Skaffa en hydrometer istället är mitt tips.

Om svaret är "mer prylar" är jag inte sen på att ta till mig av tipsen. :)
Användarvisningsbild
MCMLXXXII
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 16
Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05

Re: Ännu ett jäsmysterium

Inläggav ecmik » onsdag 2017-10-25 23:06

http://seanterrill.com/2012/01/06/refra ... alculator/

Skulle gissa på att ölen ligger på ungefär 1.020.
Användarvisningsbild
ecmik
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 759
Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
Ort: Kungälv

Re: Ännu ett jäsmysterium

Inläggav Rotsac » onsdag 2017-10-25 23:55

ecmik skrev:http://seanterrill.com/2012/01/06/refractometer-calculator/

Skulle gissa på att ölen ligger på ungefär 1.020.


Stämmer bra (https://www.grainfather.com/brewing-calculators).

Den använda jästen "White Labs WLP001 California Yeast" har Attenuation: 73-80%
OG 1080 - FG 1020 = Attenuation: 74%
Så det är nog inga konstigheter med jäsningen.
Rotsac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 346
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Ännu ett jäsmysterium

Inläggav MCMLXXXII » torsdag 2017-10-26 18:15

Rotsac skrev:Stämmer bra (https://www.grainfather.com/brewing-calculators).

Den använda jästen "White Labs WLP001 California Yeast" har Attenuation: 73-80%
OG 1080 - FG 1020 = Attenuation: 74%
Så det är nog inga konstigheter med jäsningen.

Ja, efter svaret från Lindh läste jag på lite bättre om refraktometrar och beräkningar och kom fram till samma sak. Skönt att veta att det bara berodde på kunskapsbrist.
Tack för alla svar!
Användarvisningsbild
MCMLXXXII
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 16
Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 11 gäster