Sida 1 av 1

Pilsner hjälp med ett recept

InläggPostat: söndag 2017-10-22 09:49
av Ölskåne
Hej.
Jag behöver hjälp med ett recept, (min första bryggning) kan inte tyda hur länge jag ska jäsa. Och om jag ska lagra i flaska eller i sekundär jäsning. Bryggde igår så nu står den och jäser i 12 grader. Stod i receptet att den var klar på 5 veckor.

Recept ifrån en bok:

23 liter
Pilsnermalt 4,6kg
Czech Saaz 4,2% 46g 60min
Czech Saaz 4,2% 19g 10min
Czech Saaz 4,2% 19g 0min
Jäsning 12celsius, lagring 4 veckor 3celsius
Jäst wyeast 2001 urquell lager

Re: Pilsner hjälp med ett recept

InläggPostat: söndag 2017-10-22 10:48
av Pilsnerkokaren
Du lägger ribban högt med att gå på en pilsner som första bryggning :)
Men det är rätt, dom som brygger lager är inga gudar, kan dom lyckas kommer du också göra det.
Kanske inte till 100% första gången, men du kommer nog få en både god och drickbar öl.

Det finns en bock i min bok vid det receptet, ölen blev god men jag har inte bryggt det fler gånger.
Jag fick fram ölen på 5 veckor men det går inte om man ska kolsyrejäsa på flaska också. (Jag jäser ölen under tryck och tvångskolsyrar)

Jag hade nog gjort så här
Jäs en vecka vid 12°
Ta ut hinken i rumstemp och låt den stå 3-4 dagar för diacetyl-rast.
Fyll upp på flaska med lite socker för kolsyrejäsning och låt stå i rumstemp tills det blivit lagom med kolsyra. Hur länge det tar innan dess vet jag inte med 2-3 veckor är nog inte orimligt.
Sen lagring i 3-4 veckor vid 3°

Var i Skåne finns du?

Re: Pilsner hjälp med ett recept

InläggPostat: söndag 2017-10-22 10:48
av Perwaste
De flesta lagerbryggare gör väl ungefär så här:
Det får jäsa svalt, 9-12 grader i ca en vecka. Sedan upp till rumstemp i ev 4-5 dagar. Nu har jag personligen inte anvönt just den jästen, så jag vet inte hur snabb/långsam den är etc.

Sen kommer frågan om kallkrasch eller inte, men isf blir det två-tre dagar till i 0-4 grader. Du behöver inte tappa om någon gång under jäsningen. Beroende på val av primning kan det behövas för den sakens skull senare.

När det sen är dags för flasktappning och primning är det efter det två v till i rumstemp för att kolsyran ska bildas på ett bra sätt.

Sen räcker det med ytterligare någon veckas kall lagring innan du kan njuta av din goda öl.

På ett ungefär så. Ge och ta någon dag hit eller dit. Har du en hydrometer att mäta med?

Du ska få några sökord att forska vidare på:
Diacetylrast
Kallkrasch
Kolsyrejäsning
Primning

Lycka till!

Re: Pilsner hjälp med ett recept

InläggPostat: söndag 2017-10-22 11:03
av Perwaste
Pilsnerkokaren, där var det visst ett samtidigt svar från oss båda :D

Re: Pilsner hjälp med ett recept

InläggPostat: söndag 2017-10-22 11:23
av Ölskåne
Tack så mycket för svaren. Nu vet jag hur jag går vidare med bryggningen.
Jag bor i närheten av Löddeköpinge

Re: Pilsner hjälp med ett recept

InläggPostat: söndag 2017-10-22 12:15
av Pilsnerkokaren
Perwaste skrev:Pilsnerkokaren, där var det visst ett samtidigt svar från oss båda :D


Mitt svar verkar inte vara helt uppåt väggarna, vi rekommenderar ju ungefär samma metod. Skulle vara kallkraschen då, det kommer att bli jästkaka i flaskan hur man än gör så valet är fritt.

@Ölskåne
Håller själv till i Eslöv, hade det varit närmre kunde vi träffats.

Re: Pilsner hjälp med ett recept

InläggPostat: onsdag 2017-10-25 08:07
av Saint
Ang priming så håll inte på att rackla med lite socker i varje flaska. Gör en sockerlag på 5-6g socker/liter öl. När den har svalnat så häller du den i en väl rengjord jästunna/stor gryta. Använd hävert och pumpa över ölen så att det blandas ordentligt med lagen. Undvik plask och bubbel. Flaska sedan med hävert och flaskfyllare