Räkna ut OG med hjälp av recept och ingredienser

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Räkna ut OG med hjälp av recept och ingredienser

Inläggav LTW » måndag 2017-10-09 18:30

Hej...

Nu är det så att jag är nybörjare på detta med bryggning:) så ha förstående för denna fråga :)

Låt säga att jag använt följande recept när jag gjorde vörten brygden...

6 dl stötta torkade enbär.
6 liter vatten
2 dl farinsocker
1,5 dl sirap
1 dl Amarillo humlepellets
50 gram wyeast 4766 cider jäst

Kan någon hjälpa mig att räkna ut ett ungefärligt OG på detta
jag har nu efter att det jäst i 5 dygn ett FG på 1,000

Skulle så klart mätt OG innan jag satte det på jäsning men det är min första bryggning så
jag tänkte inte på att mäta OG innan...


Vore oerhört tacksam om någon kunde hjälpa mig med att räkna fram det ungefärliga uppskattade OG
talet på denna vört... det behöver inte vara exakt men gärna på ett ungefär, så att jag kan räkna ut alkohol volymprocenten vid FG
LTW
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 124
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Räkna ut OG med hjälp av recept och ingredienser

Inläggav skyking » måndag 2017-10-09 18:50

Du bör nog se till att ha lite.mer koll på var du får sockret ifrån. Jag får det till att det är cirkus 3.5hg från socker och bara ett halvt från enbären. Om jag förstått det rätt får inte det mesta komma från sirap och farin (enligt lag).

Som en tumregel så innehåller frukt bara 10% socker. Jag blev lite överraskad att enbär innehöll så lite.

Räknar jag lite grovt på det blir det 25ö och 3%.
skyking
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 802
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Räkna ut OG med hjälp av recept och ingredienser

Inläggav LTW » måndag 2017-10-09 19:06

Tack så mycket för svaret:)

Vad betyder 25ö ?
jag använder en hydrometer som heter Better Brew.
Skalan där jag avläste värdet är vid densitetsmärket för
vatten graderad med 1,000 det var där jag hade nivån när jag mätte FG värdet.
sen är den graderad med 2 enheter per streck.

Så du menar grovt att jag har en ungefärlig alkoholhalt i volymprocent på 3%...?

Finns det nån formel för att räkna ut detta värde?

Mvh
LTW
LTW
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 124
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Räkna ut OG med hjälp av recept och ingredienser

Inläggav martinb » tisdag 2017-10-10 09:24

Här har du lite grundläggande bryggmatte: http://hbg2.se/bryggmatte.html
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 718
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Räkna ut OG med hjälp av recept och ingredienser

Inläggav LTW » tisdag 2017-10-10 10:29

Tack! det var verkligen bra info jag fick från dig martinb

Det är till stor hjälp, eftersom jag tycker det är intressant med formler och tabeller.

Nu ser jag hur man ganska bra räknar ut bla förväntat OG om man glömt att mäta!

Mvh
LTW
LTW
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 124
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster