Kraftig kolsyra

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Kraftig kolsyra

Inläggav Pistol_76 » fredag 2017-09-15 21:46

Jag har flera haft flera batcher där kolsyran efter ett tag känns som man dricker champagne. Mycket små bubblor som "exploderar i munnen". Skummet är mycket fint. Brukar hälla i 6gram strösocker/L. Har någon nån aning vad som kan orsaka detta? Tacksam för all hjälp


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Pistol_76
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 28
Blev medlem: söndag 2016-07-10 20:52

Re: Kraftig kolsyra

Inläggav Drake » fredag 2017-09-15 21:59

Well, inte har det att göra med biab-metoden att göra i alla fall, det är jag rätt säker på. ;)
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Kraftig kolsyra

Inläggav Perwaste » lördag 2017-09-16 08:32

Admin kanske kan flytta tråden.

I väntan på det, hur gör du strax innan det är dags att prima? Talar vi kallkrasch tidigt i processen eller rumsvarmt öl som är väl utjäst? Sort av öl, t ex vete eller lättare bitters?
//Perwaste
Perwaste
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 333
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50

Re: Kraftig kolsyra

Inläggav Bee » måndag 2017-09-18 14:28

Det låter som att ölet inte jäst klart helt och knaprar i sig det sista av vörtsockret i flaskan. (Alternativt infektion, kanske av en annan jäst från flaskhinken om du har en sådan.)
Eller så kanske du bara ska ha 4g/l till kolsyrejäsningen.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Kraftig kolsyra

Inläggav Pistol_76 » måndag 2017-09-18 18:03

Kanske i fel forum som Drake sa. Jag kallkrashar inte och utjäsning verkar bra, runt 1010. Har hänt i både Ale och lager. Min jäshink är väl rengjord med starsan. Jäst har varit både US-05 och Saflager 34/70.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Pistol_76
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 28
Blev medlem: söndag 2016-07-10 20:52

Re: Kraftig kolsyra

Inläggav Perwaste » måndag 2017-09-18 21:07

Ja, då är det nog som Bee säger, dra ned lite på sockret lite.

Men, är det någonting som kommit med tiden, har du haft samma primning jämt, fast det blivit mer kolsyra på slutet? Har du haft samma mått/våg, eller kanske bytt den? Eller, ta en annan våg och jämför. Det behöver ju inte slå mycket fel för att det ska bli skillnad.
//Perwaste
Perwaste
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 333
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 31 gäster