fluke12 skrev:http://brulosophy.com/
Har ju spräckt de flesta myter kring ölbryggning, även denna med att det är extremt viktigt att humle förvaras vakumpackat i frys.
Mycket läsvärt finns det där och det här med humlen kan jag gärna själv verifiera. Det finns dock några tester där som jag inte tänker att annama.
Som så mycket annat så finns det en kärna av sanning som det sedan spekuleras kring köksbordet om. Vakumförpackning och frysning av humlen är båda metoder som gör att humlen håller längre, att göra bägge gör att det håller längst. Jag såg en sida som kvantiserade vilken betydelse det har. Vakumförpackning dubblar hållbarheten medan frysning kvintuplar den (det är alltså viktigare att frysa humlen än att vakumförpacka den). Experimentet är alltså som att jämföra ett paket som legat vakumförpackat i frysen i ett år med ett som legat där ett halvår.
Förvisso med bara 2v så kanske det inte är nödvändigt, men att förvara dem i frysen är ju inte en så jobbig åtgärd.
Att slänga i humlen direkt torde inte vara några problem. Det rör sig om så liten mängd att den tinar tämligen snabbt och humlen mår inte illa av den behandlingen (och jästen hinner inte bli chockad i någon större omfattning).
Humle brukar betraktas som en ganska ogästvänlig miljö för bakterier så många vidtar inte några speciella åtgärder för att desinficera humlen.