Tänkte brygga min första lager till semestern, och behöver bolla lite tankar..
Mina nya fynd, kyl och frys, går att ställa om till "sval" vilket innebär att jag kan ställa temperaturen till nästan vad jag vill, åtminstone upp till +16 grader.
Material till styrning har jag redan men behövs det?
Hur mycket skiljer sig temperaturen under primärjäsningen mellan kylskåpets temperatur och jäshinkens yttersida? ( om man isolerar fast en temp probe där)
Min idé är att eventuellt kompensera för ökad temperatur under primärjäsningen (8-9 grader på skåpet), stänga av skåpet (vid 2-3 "bubblor" / minut) och låta temperaturen gå upp till rumstemperatur ( eller kanske bara 16 grader och låta skåpet vara på?) under diacetylrasten , och sedan crasha till -1 grad.
Tänker att jag isolerar fast en digital kökstermometer på hinkarna och ser när temperaturen har stabiliserats.
Hur gör ni som håller på med lager?
Mäter ni flera gånger under jäsningen, eller har ni kommit fram till en bra modell som funkar?
Någon som har ett ungefärligt "ramp schema" för en bra lager jäst?
Oj, det blev många frågor...