av Janne gnoff Berglund » torsdag 2017-05-11 11:46
Tror inte du kommer att få en "by the book" beskrivning av exakt när du skall tappa upp eller exakt hur länge du kan avvakta.
Det blir många "det beror på" och olika beroenden med avseende på process, utrustning etc.
Men, med det sagt...
Då detta ligger under avdelning "nybörjare" förutsätter jag att du kommer att jäsa på hink och flaska med priming för kolsyrejäsning.
Hur länge ska (bör) du avvakta med att tappa upp -
Om du haft en tydlig aktivitet i ditt jäsrör väntar du tills det inte bubblar mer än max en gång varannan minut, eller kanske hellre tills vätskenivån i jäsröret nått jämnvikt.
Om du inte tappar om till sekundärt kärl utan flaskar direkt rekommenderar jag dig att mäta SG med hydrometer för att få en uppfattning om att jäsningen verkar ha gjort sitt.
Svar: Du SKA avvakta tills jästen är färdig (bortsett icke nybörjare etc som önskar få naturlig CO2-jäsning som ex cask/real ale).
Hur länge kan du avvakta, eller när bör du tappa upp -
Om jästen verkar färdig, du har nått jämnvikt i jäsröret och SG visar på att jästen troligen är klar, du känner ingen diacetyl vid sensoriskt test av ditt prov för mätning, varför vänta längre?
Om tid är ett problem och du måste vänta med tappning, tappa så snart som möjligt, har det gått mycket lång tid, hoppas på det bästa.
Autolys är ingen myt, dock har jag personligen inte upplevt det i öl direkt ofta, åtminstone inte i dess värsta fall. Dock sägs det att bränt gummi kan komma från autolys, denna oönskade karaktär har jag känt många gånger. Även köttig, jästig och sur skall kunna härledas från autolys. Hur lång tid tar det? Säg det, men det uppstår om man lämnar ölen på jästen lång tid.
Plasthinkar är inte helt täta (fr ex syre) och i vissa fall kan de avge smak, även om de är av "livsmedleskvalitet". Det sägs att "better bottle" skall vara bättre, men som sagt på nybörjarnivå kanske man inte sitter med dessa.
Ju längre tid man låter det ta innan ölen tappas upp, efter att jästen är färdig, dess mer problem att få kolsyrejäsning via priming kan man få. (Kan potentiellt lösa problemet med lite färsk jäst etc).
Vad kan man hoppas att vinna på att vänta med att tappa upp efter lång tid? Jag skulle säga inte mycket, förutom möjligen att ännu mer proteiner etc har fallit till botten och du får en klar öl utseendemässigt.
Jag har haft öl på plasttunna (primär med jäst) i upp mot 4 veckor, utan att upptäcka autolys och med tid även fått CO2 på flaska med priming. Dock är det tiden som man väntar, med öl på jästkaka, efter det att primärjäsningen är klar, som påtalas av många källor som ett problem. Ex på ett ställe läser jag "mer än en vecka efter att primärjäsning är färdig är inte att rekommendera".
Svar: Du KAN avvakta precis hur länge som helst, men det finns risker med detta som kan påverka sensoriska bitar i ölen, eller vad du förväntar dig att jästen som finns kvar skall klara av.
Med andra ord, jag tror inte du kommer att få något snabbt och enkelt svar, det mesta kommer att baseras på andra erfaranheter och/eller vad de läst eller tror kommer att hända. Man får testa själv och se vad resultatet blir.