Sida 1 av 1

Optimal jästemperatur

InläggPostat: onsdag 2017-04-19 12:38
av reta
Någon som baserat på erfarenhet/kunskap kan berätta om jästen i mina två satser hellre arbetar i 18 grader (hobbyrum i garag) eller 23 grader (i huset). Kan placera väldigt mörkt i båda.

Det är:

Bavarian Wheat M20 till en veteöl (rek. enl. förp. 18-30 grader)
Safale US-05 till en pale ale (rek. enl. förp. 15-22 grader

Re: Optimal jästemperatur

InläggPostat: onsdag 2017-04-19 12:45
av P_sthlm
Jag hade ställt båda i hobbyrummet. Sen flyttat m20 till ett varmare rum efter 3-4 dagar och låtit US-05 stå kvar.[SMILING FACE WITH SMILING EYES] Lycka till!

Skickat från min HTC One A9 via Tapatalk

Re: Optimal jästemperatur

InläggPostat: onsdag 2017-04-19 16:37
av STMF
Jag hade ställt båda i hobbyrummet och flyttat dem till huset när jäsningen nästan är färdig.

Re: Optimal jästemperatur

InläggPostat: torsdag 2017-04-20 14:24
av Julius Langweiler
Hej
Hur viktig är kallagring innan flaskning för en överjäst öl (APA för min del)?
Avser brygga i 18-19c i 2v samt sneglar på BRY-97 som jäst.
OG 1050, FG 1011.
Kolsyrejäsning på flaska.
/J

Re: Optimal jästemperatur

InläggPostat: torsdag 2017-04-20 15:07
av skyking
Julius Langweiler skrev:Hej
Hur viktig är kallagring innan flaskning för en överjäst öl (APA för min del)?
Avser brygga i 18-19c i 2v samt sneglar på BRY-97 som jäst.
OG 1050, FG 1011.
Kolsyrejäsning på flaska.
/J


Inte speciellt. Nu har jag iofs övergivit flasktappning, men du kan också tappa dem på flaska och kallcrasha sen om du vill (eller så kan du använda tålamodet också). Det finns de som hävdar att kallcrash kan förhindra kolsyrejäsning eller åtminstonde gör att den går långsammare (vilket skulle tala för att man tappar upp på flaska och gör eventuell kalllagring efter kolsyrejäsningen).

Re: Optimal jästemperatur

InläggPostat: torsdag 2017-04-20 21:16
av Julius Langweiler
Stort tack.
/J