av skyking » onsdag 2017-04-19 06:22
Stegmäskningen kan vara del av problemet, inte så att man bör få sämre utjämning pga det utan för att det komplicerar proceduren. Det kan ju va hänt att du inte fått till rätt temperatur i hela mäsken när du stegat upp temperaturen.
Stegmäskning är på inget sätt nödvändigt för att göra bra öl. Man kan i stor utsträckning anpassa recepten efter egen utrustning och förmåga. Pga min utrustning så brukar jag köra bara en temperatur i mäskningen (maskar i kärl utan uppvärmning så jag kör klassisk infusionsmäskning).
Sen är förvisso din utjäsning låg, men man skall inte stirra sig blind på förväntad utjäsning, ibland blir den något högre och ibland något lägre. Även om den avviker betydligt finns normalt ingen anledning till panik - man bör givetvis vidta lämpliga åtgärder, men ölen kan fortfarande vara helt OK.
Lämplig åtgärd är mest att skydda sig mot flaskbomber. T.ex. kan man kolla så man inte får abnorm kolsyrenivå när man buteljerat ölen. Det är helt OK att testa någon flaska i förtid medan det kolsyrejäser (jag tycker man gott skall provsmaka i olika steg i processen, det smakar "konstigt" för den ovane, men efter ett tag när man sig hur ölet smakar i olika steg i processen).