Brown Ale

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Brown Ale

Inläggav TommyP » tisdag 2017-04-18 18:33

Har försökt att stegmäska för första gången i mitt liv........vi kan väl säga så här. Det var nog inte riktigt min grej verkar det som.
Fick ut OG som jag tänkt 1,060 nu har den jäst i 1 1/2 vecka och elendet verkar inte pressas ned mer än till 1,026.
Körde bara 10 liter och använda Mangrove Jack´s M03. Jästen ska enligt Beersmith få ned SG till 1.019. Vet inte
vad som gått snett. Mäskade in på 62gr. sedan höjde till 68gr. Några förslag på vad jag ska göra nästa gång.
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Brown Ale

Inläggav ekstedt » tisdag 2017-04-18 19:22

Tvivlar på att det är stegmäskningen som är problemet. Med det sagt så finns det i allmänhet ingen anledning till att stegmäska, och i synnerhet inte för en brown ale om man utgår från en brittisk eller amerikansk maltnota.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Brown Ale

Inläggav TommyP » tisdag 2017-04-18 19:23

Första gången jag provade. Men det är ingen direkt vinst med stegmäskning alltså.
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Brown Ale

Inläggav ekstedt » tisdag 2017-04-18 19:32

TommyP skrev:Första gången jag provade. Men det är ingen direkt vinst med stegmäskning alltså.


I normalfallet inte, nej.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Brown Ale

Inläggav TommyP » tisdag 2017-04-18 19:33

Vad är det som ställt till det tros?
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Brown Ale

Inläggav skyking » onsdag 2017-04-19 06:22

Stegmäskningen kan vara del av problemet, inte så att man bör få sämre utjämning pga det utan för att det komplicerar proceduren. Det kan ju va hänt att du inte fått till rätt temperatur i hela mäsken när du stegat upp temperaturen.

Stegmäskning är på inget sätt nödvändigt för att göra bra öl. Man kan i stor utsträckning anpassa recepten efter egen utrustning och förmåga. Pga min utrustning så brukar jag köra bara en temperatur i mäskningen (maskar i kärl utan uppvärmning så jag kör klassisk infusionsmäskning).

Sen är förvisso din utjäsning låg, men man skall inte stirra sig blind på förväntad utjäsning, ibland blir den något högre och ibland något lägre. Även om den avviker betydligt finns normalt ingen anledning till panik - man bör givetvis vidta lämpliga åtgärder, men ölen kan fortfarande vara helt OK.

Lämplig åtgärd är mest att skydda sig mot flaskbomber. T.ex. kan man kolla så man inte får abnorm kolsyrenivå när man buteljerat ölen. Det är helt OK att testa någon flaska i förtid medan det kolsyrejäser (jag tycker man gott skall provsmaka i olika steg i processen, det smakar "konstigt" för den ovane, men efter ett tag när man sig hur ölet smakar i olika steg i processen).
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Brown Ale

Inläggav TommyP » onsdag 2017-04-19 15:55

Tack för alla svar. :) Bara att brygga vidare!!
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Brown Ale

Inläggav Joakim44 » torsdag 2017-04-20 10:56

Stegmäskning är fin fint, jag gör det i alla bryggningar med min Braumeister.
Dit höga FG har nog inte så mycket med det att göra utan hänger på den jästen, M03.
Jag använder den jästen när jag vill göra folköl med hög restsötma, min senaste Mild landade på FG 1024 så allt verkar normalt för dig med tanke på jästen.
Joakim44
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 103
Blev medlem: torsdag 2013-05-23 11:14


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 18 gäster