Första bryggningen, dags för flaskning. Grumligt och trist..

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Re: Första bryggningen, dags för flaskning. Grumligt och tri

Inläggav Froggyboy » söndag 2017-04-02 20:26

Tack, fördelar med det ?
Användarvisningsbild
Froggyboy
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: lördag 2017-03-18 00:03

Re: Första bryggningen, dags för flaskning. Grumligt och tri

Inläggav Bee » söndag 2017-04-02 20:28

Froggyboy skrev:Tack, fördelar med det ?

Jästen sedimenterar, dvs ölet klarnar, och så mognar det.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 2697
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Första bryggningen, dags för flaskning. Grumligt och tri

Inläggav Froggyboy » söndag 2017-04-02 20:29

Då får det stå i nån vecka till, innan jag tappar på flaska.
Användarvisningsbild
Froggyboy
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: lördag 2017-03-18 00:03

Re: Första bryggningen, dags för flaskning. Grumligt och tri

Inläggav Mannbergo » torsdag 2017-04-06 12:34

Jag brukar aldrig bry mig om klarheten innan flaskning. Tycker alltid det finns en grumlighet innan men efter på flaskan brukar den klarna otroligt bra. Jag har fått otroligt mycket klarare öl när jag utvecklat min teknik men skillnaden när den är i jäshinken är inget jag märkt nån större skillnad på.

Skickat från min PLUS via Tapatalk
Mannbergo
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 22
Blev medlem: torsdag 2017-04-06 12:29

Re: Första bryggningen, dags för flaskning. Grumligt och tri

Inläggav Froggyboy » torsdag 2017-04-06 13:32

Vilken är din teknik då ?
Användarvisningsbild
Froggyboy
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: lördag 2017-03-18 00:03

Re: Första bryggningen, dags för flaskning. Grumligt och tri

Inläggav Mannbergo » torsdag 2017-04-06 23:58

Froggyboy skrev:Vilken är din teknik då ?

Inte så avancerat, men min absolut största skillnad i att få klara öl var helt klart när jag byggde en vörtkylare och kunde få ner tiden från 60 minuter till ungefär 10 minuter. Då kunde ölen vara riktigt klar på en vecka. Innan kunde man kanske få låta flaskorna stå kallt i några veckor iallafall för att dom ska bli bra. Men vill du har klar öl, låt de stå kallt tillräckligt länge bara.

Sen kan man ju alltid hålla på med kallkrasch, gelatin. Men största procentuella skillnaden blev när jag skaffade vörtkylare.

Skickat från min PLUS via Tapatalk
Mannbergo
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 22
Blev medlem: torsdag 2017-04-06 12:29

Re: Första bryggningen, dags för flaskning. Grumligt och tri

Inläggav Froggyboy » fredag 2017-04-07 06:43

Tack för svar, detta skall jag anamma. Dock tog min kylning kanske Max 30min.
Användarvisningsbild
Froggyboy
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: lördag 2017-03-18 00:03

Re: Första bryggningen, dags för flaskning. Grumligt och tri

Inläggav Mannbergo » torsdag 2017-04-13 15:46

Froggyboy skrev:Tack för svar, detta skall jag anamma. Dock tog min kylning kanske Max 30min.

Ingen orsak, kul att dela erfarenheter. Skulle vara intressant att se dina flaskor och även upphälld öl efter några veckor.

Skickat från min PLUS via Tapatalk
Mannbergo
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 22
Blev medlem: torsdag 2017-04-06 12:29

Re: Första bryggningen, dags för flaskning. Grumligt och tri

Inläggav Froggyboy » torsdag 2017-04-13 17:05

Bild

Gjorde en tomflaska, bara för att testa etiketterna.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Froggyboy
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: lördag 2017-03-18 00:03

Re: Första bryggningen, dags för flaskning. Grumligt och tri

Inläggav Perwaste » fredag 2017-04-14 04:59

Riktigt snygg etikett!
//Perwaste
Perwaste
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 138
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50

Första bryggningen, dags för flaskning. Grumligt och trist..

Inläggav Froggyboy » lördag 2017-04-29 01:13

Nu har det hänt saker.

https://youtu.be/LRtA--fSeoQ


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Froggyboy
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: lördag 2017-03-18 00:03

Re: Första bryggningen, dags för flaskning. Grumligt och tri

Inläggav Mannbergo » lördag 2017-04-29 03:40

Kul med video! Bara att planera nästa bryggd.
En fråga, vad jäste du i för temp då du jäste pilsner?

Skickat från min PLUS via Tapatalk
Mannbergo
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 22
Blev medlem: torsdag 2017-04-06 12:29

Re: Första bryggningen, dags för flaskning. Grumligt och tri

Inläggav Froggyboy » lördag 2017-04-29 07:56

Rumstemp 18-22 grader.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Froggyboy
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: lördag 2017-03-18 00:03

Re: Första bryggningen, dags för flaskning. Grumligt och tri

Inläggav Mannbergo » måndag 2017-05-01 09:28

Okej, låter varmt. Men snabbkollade på receptkitet och såg att det skulle vara möjligt att jäsa i rumstemp. Vet du vilken jäst det var? Annars har du svaret där att den är jästig och inte så krispig.

Skickat från min PLUS via Tapatalk
Mannbergo
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 22
Blev medlem: torsdag 2017-04-06 12:29

Re: Första bryggningen, dags för flaskning. Grumligt och tri

Inläggav Froggyboy » tisdag 2017-05-30 19:09

Efter nån vecka i kylskåp, är jag mer än nöjd. Alla som smakar oxå, riktigt roligt. Den har blivit väsentligt mycket klarare oxå.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Froggyboy
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: lördag 2017-03-18 00:03

Föregående

Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster

cron