Jag körde med kylning i badkar när jag började (någon is använde jag dock inte - kanske fick man byta vatten någon gång). Tipset är att man skall lägga en handuk under kokkärlet (för att undvika repor i emaljen). Jag avskilde humlen genom att helt enkelt hälla över vörten till jäshinken och försöka undvika att få med för mycket humle, någon gång har jag dumpat i hela rasket med humle och allt (blev öl av det också).
Kylklampar har jag inte hört talas om att någon använt, men någon skall väl vara den första att pröva. Det är tre punkter jag skulle försöka säkerställa först. Först och främst så måste de givetvis vara desinficerade, det kräver att de är utformade så att desinficeringsmedlet kommer åt överallt (man måste lösa problemet med att desinficering kanske inte går att få till när de är kylda heller). För det andra så måste de klara av att slängas i kokhet vört - den normala användningen är ju att man använder de tillsammans med redan kalla livsmedel. Sen måste man se till att man har tillräckligt med kylklampar för att kyla vörten till jästemperatur.
Som nybörjare tror jag att jag hade föreslagit att du kyler i badkaret...