av Bobby » måndag 2017-03-27 19:30
Hej
Mina erfarenheter är att ca 3,5-3,8 liter/kg är bra. (Jag kör 32l bryggverk med maltpipa)
med 3,6 liter per kilo vatten får jag en bra bädd som inte blir för kompakt och "sätter igen".
Och heller inte blir för lös och filtrerar sämre vid recirkulering för att slippa maltstrot (som jag anser vara boven till stopp i kranar etc).
Jag har råkat ut för både för tjocka och för lösa maltbäddar och för mig passar alltså 3,6l perfekt.
Sen är det som Lindh säger - lite stilberoende, men som nybryggare tycker jag man ska försöka få till en process som fungerar bra.
Och om man kan få bädden att filtrera bra, så slipper man att kladda med saftsilar etc för att jaga klarare vört, och slippa stopp i kranar vid tappning.
Jag får halvklar till lätt disig vört (som jag gillar) helt utan silar eller tillsatser.
En liten Bazooka screen är det enda jag har på mitt bryggverk, och efter sedimentering i 30 min så tappar jag ut hela vörten utan stopp varje gång trots 150gram humlepellets rakt i grytan.
Kör hårt - keep brewing!