Ja som rubriken säger, vad skulle hända om jag tillsätter torrhumlar min IPA direkt efter kylningen och låter den stå i 14 dagar? Förstör man ölet? Större risk för bakterier? Väldigt humlad?
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Chabo skrev:För lång torrhumling kan ge gräsiga smaker.
Lite osäker på varför men man skall vänta med att torrhumla till jästens mest aktiva fas är över.
Tror det har med att smakerna trycks ut av den bildade kolsyran.
skyking skrev:Varför skulle risken för oxidation vara större direkt efter vörtkylning (än efter avslutad jäsning)? Det brukar anses att aktiv jäst (vilket man ju har under primär jäsningen) kan motverka oxidation.
ekstedt skrev:Jag antog att torrhumlingen skulle ske innan man tillsatte jästen, men det var nog ett ogrundat antagande inser jag nu. Jag tror det är bäst att trådstartaren förtydligar sig.
Lulhasafotn skrev:Min första IPA torrhumlades efter en veckas jäsning och låg i jäshinken en vecka innan tappning på flaska. Tyvärr blev den satsen rejält oxiderad. Tanken slog mig inför kommande helgs kok att om man tillsätter torrhumlen direkt efter man blandat jästen i vörten undviker man kanske lite oxidering. Men jag kanske ska testa att tillsätta den med tre dagar kvar istället som någon föreslog. Det är tur att man kan rådfråga er experter, jag uppskattar verkligen alla inputs!
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 24 gäster